Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

New York sídlící v Londýně

Vysoká škola University of New York in Prague se přestěhovala do Londýnské, studium se tak stalo zas o něco příjemnější. Jaké výhody a nevýhody UNYP skýtá a co vás případně čeká, pokud se rozhodnete studovat tuto školu?

Vysoká škola University of New York in Prague se zabydlela v Praze před více jak 15 lety a láká čím dál více studentů i vyučujících a díky tomu neustále rozšiřuje svoji nabídku a pestrost. Od tohoto školního roku se UNYP čerstvě a plně přestěhoval do nových prostor. Bývalá budova v Legerově ulici zdaleka nenaplňovala požadavky a potřeby všech na škole. Prostory byly příliš malé a prostředí vedle magistrály značně rušné a prašné. Během minulého školního roku byly vyučovací prostory na přechodnou dobu ve dvou budovách. Načasování rekonstrukce nových prostor nebylo sice nejšťastnější, státnicových studentům v červnu stresovou atmosféru občas dokresloval zvuk vrtačky, ale těmto provizorním podmínkám už odzvonilo.

Současná lokalita UNYP v Londýnské ulici na Vinohradech je velice příjemná. Okolí je plné zeleně, kaváren a restaurací. Všude v okolí se najde plno místa k studiu i odpočinku. Nová budova daleko lépe vyhovuje požadavkům studentů – stala se místem, kde se nejen vyučuje, ale i pracuje na společných projektech ve studentské místnosti. Studenti mluví o tom, že školné je vcelku vysoké, ale je zde zároveň spoustu možností, jak je možné snížit náklady. Škola například vypisuje odměny za výborně studijní výsledky či přispívá na nájem.

Vidina možnosti získat jak evropský, tak americký titul je pro mnoho studentů velmi lákavá. V době, ve které má titul skoro každý, skýtá tato možnost komparativní výhodu při hledání zaměstnání. Cesta k titulu však není snadná. Studenti UNYP musí prokázat pracovitost a chuť učit se novým věcem. Studium je intenzivní, vyžaduje odhodlanost a komunikační schopnosti. Vyučující jsou studentům stále nablízku v případě, že potřebují konzultaci či pomoc.

Díky nižšímu počtu studentů ve třídách (cca 30 studentů na třídu) je zde nebývalá příležitost pro interakci mezi studenty a vyučujícími, která je velmi živá a přirozená. Je kladen velký důraz na schopnost týmové práce, na aktivní účast a komunikaci. Součástí téměř každého předmětu je týmový projekt, který může být vcelku náročný, protože ne všichni studenti jsou vždy spolehliví a občas dochází ke konfliktům. Všichni se však shodují, že toto je správný způsob, jak se připravit na „real-life experience“. UNYP se tak odlišuje od ostatních vysokých škol, nejen tím že poskytuje kvalitní vzdělání, ale také se snaží své studenty připravit na aktivní a produktivní pracovní život.

Týmové projekty zároveň podporují interakci mezi studenty, stírají anonymitu a postupem času na škole vzniká velmi dobrý kolektiv studentů, kteří se rádi setkávají i mimo školní prostředí. Na UNYP je také velmi aktivní Student Council – studentská rada, která funguje jako prostředník mezi vedením a studenty. Starají se nejen o organizaci doplňujících přednášek a studentských akcí, ale také pracují na zvyšování studentské spokojenosti. V posledních letech škola zapracovala na transparenci – nejen, že se zpřehlednil e-learning, ale online je i absence či průběžné známkování.

UNYP sice není zapojen do programu Erasmus, ale má mnoho zahraničních partnerských univerzit. Studenti mohou vycestovat během druhého, či třetího ročníku. Škola také přijímá zahraniční studenty na semestr nebo na dva, někteří dokonce zůstanou a dokončí studium v Praze. Tato vysoká škola se prosadila mezi nejlepšími mezinárodními univerzitami ve střední Evropě. Nové prostředí je dalším krokem ke zdokonalení celé školy a jejího prostředí a je součástí soustavné práce UNYP na zvyšování spokojenosti jak studentů, tak vyučujících.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio