Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Něžná kráska, která dře jako chlap. Jak vypadá svět ženského fitness?

Dokonalou postavu má zadarmo snad jen panenka Barbie, my lidé na sobě musíme tvrdě makat. Pokud máme jasně stanovený cíl, jsou pro nás naprosto zásadní disciplína, tvrdá dřina a odříkání. Své o tom ví také děvetadvacetiletá Vlaďka Krásová, žena, která pro českou fitness scénu objevila soutěžní bodybuildingovou kategorii Bikini Fitness a jejíž zahraniční úspěchy už nějakou dobu motivují další české „fitnessky“.

Sportu se věnovala od malička a poté, co objevila svět fitness, rozhodla se v roce 2011 zkusit štěstí na amatérských závodech. Poté se vrhla na mistrovství České republiky, mistrovství Evropy, a protože se Vlaďce stále dařilo, neodradily jí ani závody za mořem – zúčastnila se Arnold Classic v Ohiu. Úspěšnou sezonu roku 2012 korunovala zlatou medailí na pražském EVLS Prague Pro.

Vstup mezi profesionální sportovce

Vlaďka na sobě dřela a postupně zkoušela štěstí mezi stále lépe připravenějšími soupeřkami. Mezi léty 2013 – 2015 se zúčastnila světově uznávaných bodybuilding soutěží – za zmínku stojí Powerhouse Gym Classic v americkém Detroitu, Pittsburg Pro, Dallas Europa Show nebo New York Pro.  V prestižní soutěži Olympia v americkém Las Vegas se umístila na třináctém místě. Tato nejvyšší, v bodybuildingu vskutku královská soutěž, je pro ni hlavní metou i v nadcházející sezoně.

Vlaďko, jak bys charakterizovala soutěžní kategorii Bikini Fitness, čím Tě zlákala?

Bikini Fitness je poměrně nová bodybuildingová kategorie určená pro sportovně založené dívky a ženy. Cílem je vybudovat si souměrnou postavu s jemnou svalovou symetrií, celkově by měla závodnice působit zdravým tělesným dojmem. Nejedná se tedy o klasický svalový rozvoj jako v jiných kulturistických kategoriích, v této je záměrem měkčí svalový tonus – prostě pěkná zdravá postava. Tato soutěžní kategorie je hodnocena stejně jako ostatní kulturistické disciplíny – závodnice předvádí na podiu předem připravenou sestavu a rozhodčí hodnotí souměrnost a celkový projev.

Mě samotnou nalákala tím, že je v této kategorii zachována ženskost, na dobré umístění rozhodně není žádoucí mít na sobě masu svalů jako v klasické kulturistice. Před objevením této kategorie jsem se příležitostně věnovala fotomodelingu a dá se říct, že tahle kategorie je logickým vyústěním.

Jak se vlastně česká „krev a mlíko“ dívka dostane na světová závodní pódia? Vlaďko, co pro tebe vlastně znamená svět fitness?

Sport je moje celoživotní láska, znamená pro mě opravdu hrozně moc, neuvěřitelně mě naplňuje. Vždycky jsem se v životě nějak hýbala, ale ten skutečný zlom přišel před 7 lety, kdy jsem vstoupila do posilovny a ta mi učarovala. Uvědomila jsem si možnost měnit svoje tělo a schopnost neustále se zlepšovat, vědomě držet svoji formu pod kontrolou.  Po dvou letech pravidelné dřiny pod vedením trenérky Evy Klappové jsem zkusila první amatérské závody v nově vznikající kategorii Bikini, v prvních závodech se mi dařilo, dokonce jsem se stala absolutní mistryní České republiky a to mě neuvěřitelně nakoplo jít dál a makat na sobě čím dál tím víc. Pak jsem začala spolupracovat s další trenérkou, Evou Sukupovou a v současné době jsem pod křídly amerických profíků.

Po EVLS Prague Pro 2012 nastal zlom! Získala jsem profesionální kartu (tato karta umožní držiteli zúčastnit se nejprofesionálnějších závodů a také nabízí velkou šanci na získání sponzora, pozn. red). Nástup mezi světovou profesionální konkurenci ale ze začátku rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, stále víc jsem si uvědomovala, jak nutná je pevná vůle a motivace. Moje motivace s velkým M byla touha postavit se na prkna nejvyšší soutěže Olympia v Las Vegas. Takže mě čekala další dřina a odříkání. 

Jaké jsou Tvoje největší dosavadní úspěchy? Čeho si nejvíc ceníš?

Tak samozřejmě umístění na obou Olympiích – jak v sezoně 2013 tak 2014. Určitě také úspěchů na pražském EVLS Prague Pro.

Co Ti tento sport dal a vzal?

Vzal “normální život“ řekla bych. Velkou část volného času, nemůžu chodit na dobré večeře nebo party o víkendu… Jsem pořád dost unavená. Je to všechno o přesně naplánovaném tréninku a stravě. Taky je potřeba hodně spát, alespoň osm hodin denně a pravidelně užívat vitamíny a doplňky stravy, také nezapomínat na výživu kostí a kloubů.

A jistěže mi tenhle sport taky něco dal, jinak bych to nedělala. Vypracovala jsem si hezkou postavu a dosahuji stále lepších soutěžních výsledků, což mě motivuje dál a dál se zlepšovat. Moje fyzička je taky nepochybně lepší než většiny mých vrstevnic. Díky pravidelnému sportu mám taky vynikající zdravotní výsledky.

V kolika letech se může člověk začít věnovat fitness nebo kulturistice? Na co by měl dát začínající mladý sportovec podle Tebe pozor?

Sportovat může člověk od malička, s posilováním bych doporučila začít až v osmnácti letech, kdy je tělo dostatečně vyvinuté a snese nějakou tu zátěž. Rozhodně ale začít s trenérem. A nechat si poradit správnou výživu, doplňky a vitamíny. Jak už jsem říkala, pro regeneraci je to nezbytné.

 Jaké jsou Tvoje další cíle?

Letos mám za cíl se, již potřetí, postavit na prkna Olympie. Výhledově bych také chtěla začít předávat svoje zkušenosti dál – věnovat se trenérství.

V osobní rovině – letos jsem dodělala vysokou školu mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, čemuž bych se ráda věnovala i v budoucnu. V tom neustálém kolotoči závodů, tréninků a diet to byl docela velký zápřah… Ale povedlo se na výbornou! Teď mám v plánu složit mezinárodní zkoušku z angličtiny.

Pokud se chcete dozvědět o Vlaďky sportovní cestě víc, navštivte její webové stránky www.vladkakrasova.com nebo Facebook Vladimira Krasova IFBB PRO BIKINI.                 

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio