Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

"Nobelovka" naruby

  Slyšeli jste někdy o tzv. Ig Nobelově ceně? Že ne? Ale to je chyba! Někdy se jedná o takové objevy, že i držitelé „opravdové Nobelovky“ mohou jen tiše závidět!

 

Slyšeli jste někdy o tzv. Ig Nobelově ceně? Že ne? Ale to je chyba! Někdy se jedná o takové objevy, že i držitelé „opravdové Nobelovky“ mohou jen tiše závidět!

Od roku 1991 každoročně na začátku října předává časopis Annal of improbable research ceny za vědecké výzkumy, jež „nemohou nebo by neměly být opakovány.“ Většinou jsou tak komické, že se nad nimi nemůžete nezasmát…ale záhy si uvědomíte: A není za tím vlastně trochu pravdy?

Jméno vzniklo podle anglického „ignoble“, tedy pokleslý či neseriózní. Tato ocenění parodující slavnou, prestižní Nobelovu cenu, jsou předávány v budově Harvardovy univerzity v Cambridge. Vědci si odtud odnášejí, mimo jiné, ceny za literaturu, mír, fyziku, matematiku, chemii či medicínu a fyziologii.

Občas je žebříček absurdních objevů opravdu bohatý!

Například v roce 2005 dostali Ig Nobelovu cenu za mír studenti NewCastle University za „monitoring aktivity mozkových buněk u kobylek, které sledovaly scény ze Star Wars.“ Cílem tohoto výzkumu bylo použít modely detektorů, které pomáhají předejít srážkám u kobylek, v robotických systémech na vyhnutí se kolizím a vyvinout tzv. VLSI obvody, citlivé vůči srážkám. Využití by výsledek tohoto výzkumu měl najít při konstrukci systémů na předcházení nehod aut či jiných motorových vozidel. Bohužel je to zatím jen teorie, ale možná jednoho dne přijde den, kdy budete v kině sedět vedle stáda kobylek.

Další povedené ocenění bylo uděleno za mír, a to loňského roku, kdy vědci z Keele University „potvrdili obecně zažité představy, že klení tlumí bolest.“

Občas se ale najdou i skutečné pikantnosti. Loni o nich nebyla nouze. Například čínští vědci dostali ocenění za „vědecky zdokumentovaný orální sex u kaloňů.“ No já tedy nevím, ale že by netopýři…

V roce 2008 byli zas oceněni američtí vědci za objevy, že coca-cola zabíjí spermie, přesněji řečeno, přímo je nechává explodovat! Ke všeobecnému pořádku ale tutéž cenu a v tomtéž roce obdrželi vědci z Tchaj-wanu, kteří prokázali pravý opak.

A co se týče letošního roku, za nejaktuálnější a nejzajímavější ocenění bych označila to, které bylo uděleno za matematiku. Obdrželi jej různí vědci za „vypočtení konce světa“. Nutno dodat, že seznam výsledku začíná rokem 1954 a podle Američana Harolda Campinga nám všem zbývají už jen dva týdny života. Komise složená ze skutečných držitelů Nobelových cen ale samozřejmě nevzala v úvahu výpočty na následující rok…

Za zmínku z letošního předávání cen stojí i ta za mír, kterou se nyní může pochlubit starosta Vilniusu, který se rozhodl radikálně vyřešit problémy se špatně zaparkovanými auty a jednoduše je přejel tankem. (viz. http://www.youtube.com/watch?v=V-fWN0FmcIU )

A závěrem, vědec Andre Geim, známý svým objevem levitujících žab, za který právě obdržel tuto „ignoble“ cenu, je ale zároveň držitelem Nobelovy ceny za fyziku za rok 2010…! 

Takže, pokud i vy máte nějaký ten nápad, ven s ním, jelikož, jak vidíte, i tato parodující cena má se svou seriózní sestrou něco společného: Oceněné objevy by nikdy neměly být zapomenuty.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio