Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

NOT JUST A LABEL: STEFAN SIEGEL V PRAZE

Konec Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, konec módního šílenství. V Praze skončil zářijový svátek módy, který nabídl nejen řadu přehlídek tuzemských špiček a vycházejících módních návrhářů, ale jehož součástí byl i bohatý doprovodný program v rámci kterého se představili uznávaní světoví hosté. DÍL PRVNÍ.

STEFAN SIEGEL

Stefan Siegel, pohledný opálený Ital, je zakladatelem a CEO největší internetové platformy NOT JUST A LABEL prezentující současnou mladou designérskou tvorbu. Do Prahy přijel s přednáškou, která byla beznadějně obsazená již měsíc dopředu. Seminář lákal na rozpravu o podnikání v kreativních odvětvích, proto se ho zúčastnila nejen odborná veřejnost a módní fanoušci, ale i podnikatelé a marketingoví freaci.

NOT JUST A LABEL

„Nechci pohřbít vaše sny. Jsem tu, abych vám pověděl můj příběh.“ Stefan hostům velmi nenuceně vyprávěl jak to v NJAL chodí, jaká je struktura jeho firmy a samozřejmě jak vůbec firma vznikla. V roce 2008 ji založil společně se svým bratrem Danielem. Vzhledem k tehdejší finanční krizi to byl opravdu odvážný krok. Stefan opustil velmi dobře placené místo finančního analytika ve společnosti Merrill Lynch, aby navždy proměnil současné chápání luxusu.

PROMĚNA MÓDNÍHO PRŮMYSLU

Žádný suchý výklad, žádná namyšlená sebeprezentace. Stefan donutil hosty přemýšlet a zamyslet se nad fungováním současného módního průmyslu. Upozornil na to, že i luxusní značky odcházejí za levnější a hlavně masovou pracovní silou. Například Dolce & Gabbana si nechává vyrábět knoflíky v Turecku. Pro NOT JUST A LABEL je ovšem podpora manufaktur a rodinných podniků stejně důležitá jako prezentace kreativních designérů. Na základě toho vznikl projekt Origin Passion & Beliefs.

ORIGIN PASSION & BELIEFS

Stefan měl možnost setkat se s majiteli rodinných podniků v severní Itálii, jejichž firmy se ze 40% podílejí na výrobě luxusního zboží. „Tehdy se mi svěřili, že mají problém s udržením svých podniků. Jejich děti už nemají zájem pokračovat v rodinném podnikání. Zamyslel jsem se, co budeme se všemi těmi úžasnými řemeslníky dělat.“ Po dvou letech usilovného vyjednávání se nakonec povedlo najít investory a dovést do severní Itálie na sto designérů, kteří po dobu jednoho týdne pracovali se sto různými manufakturami. „Vzniklo tolik neuvěřitelných kolaborací. Můžete si představit, jaká exploze kreativity to byla. Šlo o jeden z největších projektů, který kdy italský módní průmysl zažil.“

NOT JUST A LABEL NA UKRAJINĚ

Filozofií NJAL je otevřenost vůči veřejnosti. Zásadami jsou žádné vybírání poplatků od designérů a apolitičnost. Přesto vyjel tým NJAL na Ukrajinu, aby podpořil tamní designéry. „Zjistili jsme, že zastupujeme okolo devadesáti ukrajinských návrhářů, proto jsme tam jeli,“ zdůraznil Siegel. „Kiev Fashion Days se tehdy potýkal s finančními problémy a navíc na začátku ukrajinské krize neměla většina společností jako například Condé Nast pojištění, které by zajistilo jejich novináře. Byla to ostuda, nikdo tam nejel.“ NJAL sebou přivezl Vice team, který natočil o ukrajinské designérské scéně dokument.

NOT JUST A LABEL DNES

Stefan vzpomínal, jak Vogue UK okomentoval první zveřejněné fotky na webu NJAL jako jeden z nejdražších a nejamatérštějších projektů. Dnes nahrávají na web fotografie kolekcí samotní designéři, kteří jsou po přihlášení do projektu vybírání užším týmem NJAL. V červenci proběhl relaunch webu, který je podle módní freelancerky Bel Jacobs vlhkým snem každého trendsettera. Měsíčně navštíví web šedesát milionů uživatelů a najdete na něm přes šestnáct tisíc značek z více než sto zemí světa.

STEFANE, DĚKUJEME

Poslouchat Stefana byla radost. Prezentuje módní svět jako kreativní, přátelské prostředí ve kterém se mnohému naučíte a můžete své znalosti předat dál. Módní svět ve kterém se pohybuje je odlišný od světa, který se rýsuje z většiny módních blogů. Je to svět, ve kterém nejde jenom o hezké oblečení, ale i o znalosti, velkou ochotu učit se a chuť riskovat, být bláznivý. Stefan sklidil velký potlesk, který byl zasloužený nejenom za jeho přednášku.

Velké poděování patří zároveň Veronice Ruppert (Modeschau) a Pavlíně Louženské za organizaci celého semináře.  

 
Foto z eventu: Olivie Dvořáková
Fotogalerie: 
Stefan Siegel
njal
Veronika Ruppert
Stefan Siegel
Stefan Siegel

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio