Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Novináře chytá fantas, tvrdí Schwarzenberg. Z vlády prý neodchází

Karel Schwarzenberg se rozhodl odejít kvůli Nečasovi z vlády. Tuto zprávu přinesl elektronický večerník Insider, který si klade za úkol zjišťování pozadí událostí. Ministr zahraničí se proti takové informaci ohradil. Rezignaci prý nechystá a novináře podle něj „chytá fantas“.

Karel Schwarzenberg se rozhodl odejít kvůli Nečasovi z vlády. Tuto zprávu přinesl elektronický večerník Insider, který si klade za úkol zjišťování pozadí událostí. Ministr zahraničí se proti takové informaci ohradil. Rezignaci prý nechystá a novináře podle něj „chytá fantas“.

„Ačkoliv jste Nevyhoštěný,“ poznamenal Schwarzenberg v textové zprávě na adresu redaktora serveru Lidovky.cz, který pro Lidovky o přehmatu Insideru informoval, „tak bych server Insider vyhostil, neboť je co se TOP 09 týká outsider. Teď už ho chytá fantas.“

Důvodem k rezignaci prý měl být bruselský pakt o fiskální unii, který Nečas v lednu odmítl podepsat. Kvůli tomuto rozhodnutí se dostal do sporu nejen se šéfem diplomacie, ale kritizovala ho například i opoziční sociální demokracie a slovenská premiérka Iveta Radičová.

Karel Schwarzenberg se tehdy vyjádřil, že Česká republika směřuje na samotnou periferii Evropské unie. Premiér Petr Nečas ji prý svým rozhodnutím poškodil a učinil to navíc z vnitropolitických důvodů, a to kvůli odporu části ODS vůči Unii i s přihlédnutím k postoji Václava Klause. Prezident se jako jeden z mála za Nečasovo rozhodnutí postavil. Ministerský předseda považoval Schwarzenbergovy argumenty za zahájení prezidentské kampaně. V důsledku vyhroceného sporu s Nečasem hovořil Schwarzenberg i o tom, že by z vlády odešel.

Deník Insider údajně zveřejnil vyjádření jednoho z blízkých přátel knížete Schwarzenberga. „To, že se Česká republika nakonec skutečně nepřipojila ke smlouvě o fiskální unii, považuje za zásadní, a rozhodl se odejít. Je to pro něj nepřekonatelná překážka, považuje za nemožné, aby dál seděl v této vládě, která podle jeho názoru přivádí Českou republiku na okraj Evropské unie.“

Informaci však kromě knížete dementoval i premiér a další spolupracovníci na ministerstvu. Ačkoli mnozí si jsou vědomi jeho nespokojenosti se současnou politickou situací. Schwarzenbergovy neshody s premiérem činily problémy už po delší dobu a padaly v nich i ukvapené výroky. Není tedy divu, že se šéf diplomacie zmiňoval také o své možné rezignaci. Snad jen z naštvání, snad se mělo jednat o hrozbu. Možná čekal, že tím něčeho docílí. Kdyby tomuto výroku ale skutečně dostál, bylo by to poměrně překvapivé. Nemůžeme předpokládat, že by se nyní dobrovolně vzdal možnosti být součástí vlády a moci rozhodovat o chodu věcí ve státě. Kromě toho nevidím důvod, aby v březnu náhle odešel kvůli události, která se odehrála v lednu. Takhle radikální krok by nejspíš následoval hned po Nečasově odmítnutí podepsání smlouvy.

Navíc se kníže chystá kandidovat na prezidenta. A opouštění lodi z důvodu jednoho premiérova činu by nejspíš jeho kampani moc neprospělo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio