Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nový občanský zákoník obsahuje kuriozní výrazy

Rozsáhlý kodex nově upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy. Změn doznají dědická práva, vlastnická práva, ochrana majetku i právní pohled na zvířata. Více než 3000 paragrafů se dotkne nás všech. Na kodexu pracoval tým odborníků zhruba deset let.

Rozsáhlý kodex nově upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy. Změn doznají dědická práva, vlastnická práva, ochrana majetku i právní pohled na zvířata. Více než 3000 paragrafů se dotkne nás všech.

Na kodexu pracoval tým odborníků zhruba deset let. Sněmovní ústavně-právní výbor jej projednával několik měsíců. Podle poslance Marka Bendy, který kodex ve sněmovně podpořil a byl jeho zpravodajem, je občanský zákoník nejdůležitější norma, která ovlivní život v naší republice na několik desítek let dopředu. Nový občanský zákoník je největší změnou českého právního řádu od přijetí Listiny základních práv a svobod a přináší dramatické zjednodušení právního řádu.   Zákoník klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Novými pravidly se bude řídit třeba dědictví, norma umožní například bez problémů věnovat umělecké dílo galerii. Bude možné si osvojit i zletilou osobu. U náhradního mateřství zákon výslovně řekne, že druhá žena má právo si dítě osvojit. Bude také možné uzavřít dohodu o odděleném majetku, v takovém případě norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny, manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako v současnosti. A pozor, pes už nebude věc.

Pokud si ale budete novelu pročítat, klidně se vám v určitých místech může stát, že nebudete vědět, o čem je řeč. Z výrazů jako například „Pachtovní smlouvou se propachtovatel zavazuje přenechat pachtýři věc k dočasnému užívání a požívání a pachtýř se zavazuje platit za to propachtovateli pachtovné nebo poskytnout poměrnou část výnosu z věci.“ se vám možná zatočí hlava. Nový občanský zákoník obsahuje i další speciální obraty a nesrozumitelné výrazy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio