Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

O šumavské jeleny mají zájem i lidé z ministerstva

Na Šumavě se počet jelení zvěře stále zvyšuje a její redukce je nutná, z přirozených predátorů žije totiž na Šumavě pouze rys ostrovid. Proto byl loňský plán lovu zvýšen na sedm set kusů. Celkem bylo uloveno 686 kusů jelena lesního.

Na Šumavě se počet jelení zvěře stále zvyšuje a její redukce je nutná, z přirozených predátorů žije totiž na Šumavě pouze rys ostrovid. Proto byl loňský plán lovu zvýšen na sedm set kusů. Celkem bylo uloveno 686 kusů jelena lesního. Podle platné legislativy se ale do celkových počtů započítává i nalezený a zjištěný úhyn. Ten k 31. prosinci činil 23 kusů. Plán lovu jelení zvěře byl tedy splněn.

Cílem lovu na Šumavě ale není podle vedení národního parku v žádném případě zisk kapitálních trofejí, ale pouze udržování populace v rozmezí stanoveného minimálního a kmenového stavu a v přirozené struktuře, kde je důležitý správný poměr pohlaví a věkového zastoupení. To určuje orgán státní správy Ministerstva životního prostředí ČR a zjišťuje se při jarním sčítání zvěře. Minimální stav pro národní park Šumava je stanoven na 572 kusů a kmenový stav na 840 kusů. Na území Národního parku Šumava žije v letním období zhruba patnáct set až dva tisíce kusů jelení zvěře.

Šumavskou jelení zvěř střílejí z přibližně 99 procent k tomu určení zaměstnanci parku. Zbytek tvoří státní úředníci, kteří si o odstřel zažádají a dostanou povolenku k lovu. Jde o zaměstnance ministerstva životního prostředí, kteří mohou lovit. Trofej podle mysliveckého práva zůstává lovci. Šťastlivci, kteří mohli tato zvířata skolit, tak dostali od Národního parku Šumava velmi hodnotný dárek. Cena jelení trofeje může být několik desítek, ale klidě i stovky tisíc korun.

Jelení maso Národní park Šumava prodává tomu, kdo uspěje ve výběrovém řízení na nákup zvěřiny a kdo nabídne pro park nejvýhodnější částku. Většinou jde o šumavské zpracovatele zvěřiny. Maso se v současnosti vykupuje za 60 korun bez daně. Tyto peníze zůstávají na Šumavě a používají se také na běžný provoz Národního parku Šumava, obnovu šumavských lesů, které budou domovem dalších generací jelení zvěře. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio