Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

O veřejných zakázkách rozhodují lobbisté, myslí si Češi

Více než tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že by se mělo prověřit propojení lobbistů na veřejné zakázky. Informaci zveřejnily Lidové noviny na základě exkluzivního výzkumu agentury Millward Brown. Občané zaujali toto stanovisko po aféře Pavla Béma.

Více než tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že by se mělo prověřit propojení lobbistů na veřejné zakázky. Informaci zveřejnily Lidové noviny na základě exkluzivního výzkumu agentury Millward Brown. Občané zaujali toto stanovisko po aféře Pavla Béma. Z odposlouchávaných telefonátů, které vedl Bém s lobbistou Romanem Janouškem, vyplynul podnikatelův vliv na veřejné zakázky. Češi se domnívají, že situace může vypadat obdobně i v jiných městech, premiér Petr Nečas by tedy měl pověřit Bezpečnostní informační službu (BIS), aby se situací zabývala.

Pouze každý dvacátý dotázaný uvedl, že prověření není dobrý nápad. 34,2 procenta s vyšetřováním spíše souhlasí a 44,6 procent je rozhodně pro. Zda se Nečas myšlenky chopí a bude se zabývat dalšími případnými napojeními, není jasné. Podle Lidových novin ale spíše prověrku nechystá. Jiné stanovisko zastává šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, šetření by provedl zejména ve větších městech. Souhlasí s ním i opozice na největších radnicích.

Průzkum probíhal mezi 4. a 5. dubnem a zúčastnilo se ho 514 respondetnů. Ze zveřejněných výsledků je navíc zřejmé, že by drtivá většina Čechů uvítala změnu pravidel, za kterých se na činnost BIS dohlíží. Chod zpravodajské služby by prý měla kontrolovat skupina respektovaných osobností. Takový návrh přednesla v nedávné době i opoziční sociální demokracie.

Pokud by se šetření týkalo alespoň velkých měst, význam by rozhodně mělo. I kdyby jinde propletení nefungovalo tak výrazně jako kolem Béma a Janouška, je to i jistá prevence proti tomu, aby situace neskončila tak vážně jako v Praze.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio