Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Obchodní centrum Arkády na tři minuty dočista zamrzlo

Byli jste v pondělí 11. března v centru Arkády v Praze? „Zamrzli“ jste také, nebo jste se jen udiveně koukali na ostatní ztuhlé návštěvníky obchodního centra? Že nevíte, o čem se bavíme? Řeč je o akci freezing, o které si můžete přečíst následující zprávu.

Freezing patří mezi flash mob akce, při níž se potkají domluvení lidé na určitém místě a mají něco společného (stejné oblečení, chování…). Většinou se jedná o performanci, obvykle se při nich neprojevuje žádný politický názor. Mezi flash mob události lze zařadit obyčejnou polštářovou válku, zombie walk nebo právě freezing.

„S myšlenkou freezingu jsem přišel před třemi lety, když jsem začal studovat v Praze vysokou školu. Viděl jsem totiž video na Youtube z New Yorku a najednou mě napadlo, proč takovou akci nezorganizovat i u nás,“ říká organizátor akce Ondřej Bukáček. 1. ročník se uskutečnil na Staroměstském náměstí. Událost se šířila po Facebooku, kde se na ni přihlásilo kolem šesti tisíc lidí, ze kterých dorazila asi polovina, což Ondřej považuje za úspěch. Akci navíc natáčela TV Nova. 2. ročník se konal na hlavním nádraží, kde byla účast obdobná, a ani tento ročník nebyl bez televizních kamer, zamrzlé lidi natáčela televize Metropol.

Letošní freezing si Ondřej Bukáček taktéž pochvaluje: „Účast byla znovu celkem hojná, lidé po ‚odmrznutí‘ vůbec netleskali, čímž se krásně zachovala autenticita. Okolojdoucí návštěvníci se divili, protože to věděli jen uživatelé Facebooku, ostatní o tom neměli ani páru.“

„Rádi bychom vymysleli nějaká netradiční místa, kde by se freezing mohl uplatnit,“ říká Ondřej k možnosti budoucích ročníků akce. „Nejlepší umístění bude s velkým množstvím turistů, kteří nebudou nic vědět. Konkrétní místo ještě nemám vymyšlené, ale nejspíš to bude v blízkosti nějaké památky, kde právě bude hodně turistů,“ dodává. Uvažovalo se i o tom, že by se sešlost konala ve více městech najednou, to se ale ukázalo jako nereálné, protože organizátoři by nemohli všechna místa monitorovat.

Ondřej není žádný nováček v flash mob akcích, určitě si pamatujete na performanci Gangam style na Václavském náměstí, konanou 7. listopadu minulého roku, která neskončila zrovna slavně, protože akce nebyla nahlášená, a proto měl pořadatel problémy s policií. Další netradiční setkání proběhlo v září 2011 pod orlojem na Staroměstském náměstí, kde se lidé svlékali do plavek a opalovali se.

„Mám plno dalších bláznivých nápadů, které bych chtěl v budoucnu realizovat a samozřejmě, pokud jste letošní freezing minuli, určitě se zúčastněte příští rok, místo i čas bude určeno!“ říká na závěr pořadatel akce Ondřej Bukáček z nové sociální sítě Yeago.com, o které jste si u nás mohli nedávno přečíst.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio