Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

„Obchodník se smrtí“ byl odsouzen na 25 let vězení

Ve čtvrtek 5. dubna byl americkým soudem odsouzen Viktor But k 25 letům vězení za pokus o prodej zbraní nepřátelským režimům.

Ve čtvrtek 5. dubna byl americkým soudem odsouzen Viktor But k 25 letům vězení za pokus o prodej zbraní nepřátelským režimům. Obchodník známý již od roku 2008, kdy byl dopaden v Thajsku při agenty zfingovaném prodeji zbraní, se proti rozsudku odvolává a opakovaně tvrdí, že vše je jen lež a politická machinace. O tom samém je přesvědčeno i Rusko, z kterého But pochází. Nepěkný konflikt teď tedy mezi USA a Ruskem může začít jeden odsouzený, o nějž se nyní nejspíš budou obě země přetahovat.

Případ Buta se táhne podle amerických úřadů už od 90. let, kdy podle jejich podezření prodával zbraně nepřátelským skupinám a diktátorům v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě. Současně ale média tvrdí, že But zároveň dodával humanitární pomoc do různých končin světa a vozil příslušníky OSN do konfliktních zemí.

V Bankoku se společně před čtyřmi lety zasadili američtí a thajští agenti o Butovo zatčení, kde se s ním setkali jako kolumbijští levicoví povstalci (FARC). But jim chtěl prodat sto přenosných raket země-vzduch a 5 tisíc pušek AK-47. Dva následující roky strávil Viktor But po svém zadržení v thajském vězení, poté byl převezen do USA, kde s ním byl zahájen soud. Jeho právníci označují celý proces za zinscenované vládní spiknutí, But chtěl podle nich jen prodávat dvě nákladní lodě.

25 let za mřížemi je přesto celkem nízký trest, Butovi před rozsudkem hrozilo až doživotí. O to se podle soudkyně Shiri Scheindlinové zasadila akce amerických agentů v Bangkoku - není žádný důkaz o tom, že by But byl ochoten prodat zbraně k využití proti Američanům, kdyby ho sami agenti neoslovili. O jeho nevinně je zcela přesvědčena jeho manželka Alla Butová, která hodlá podat písemnou žádost k Rusku o manželovo vydání z Ameriky. USA přitom moc často vězně do zahraničí nevydávají. Rusko je odsouzením Buta také rozhořčeno a ruské ministerstvo zahraničí dalo jasně najevo, že se zasadí o jeho vydání do země, aby si svůj trest odpykal doma. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio