Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Od ručního mytí aut k aplikacím s anonymními vzkazy. I to je Dynabit

Student VŠE, Jakub Esterka (22), se s námi podělil o svůj příběh zkrachovalého začátku podnikání, rychlém rozvoji mladé IT firmy i nevšedních zakázkách. Jak se mladý IT tým poučil a co pro vaše mobily chystá na konci léta?

Jak se „zrodil“ Dynabit?

Se svým budoucím kolegou a spoluvlastníkem firmy, Vojtěchem Baštou, jsem se tehdy potkal na seznamovací akci pro prváky. Hned jsme si padli do oka. Oba jsme chtěli ze začátku podnikat a navíc jsme se skvěle doplňovali. V létě v prváku, v době, kdy končil semestr, jsme zakládali svou první firmu, která naneštěstí zkrachovala. Jednalo se o ruční mytí aut Aucis. Poptali jsme své kamarády, studenty, kteří potřebovali brigádu na léto. Koupili jsme jim výbavu na mytí aut s přípravky, kde nebyla zapotřebí voda. Šlo o spojení zákazníků, kteří budou chtít umýt auto např. před firmou, s brigádníky, kteří přijedou v podstatě na „hodinové mytí“. V souvislosti s tím, jsme vytvořili webový systém s mapou Prahy. Zákazník naklikal kde má auto a kdy ho chce umýt a brigádník si našel lokalitu a přijel. Vše bylo perfektně promyšlené, až na to, že jsme měli cca. jednoho zákazníka. Vytvořili jsme hodně letáků, ale grafiku jsme si dělali sami a byla tragická. Nicméně to byla skvělá zkušenost a naučili jsme se díky tomu hodně věcí do budoucna.

Co vás přimělo se od mytí aut posunout k vývoji mobilních aplikací ?

Oba studujeme IT na VŠE, není to tím pádem čistě informatika. Setkáváme se hodně s ekonomií, managementem, marketingem apod. Zároveň v IT pracujeme, kolega, jakožto zkušenější senior vývojář, vytváří. Moc nás to baví, ale chtěli jsme zkusit i něco mimo obor a tím pádem vznikl Aucis. Až později jsme došli k tomu, že není dobré dělat něco, čemu člověk úplně nerozumí a přesunuli jsme se zpět k IT. Tak vznikl v září loňského roku Dynabit. Pár zakázek jsme měli „rozjetých“ již předtím. Založili jsme s.r.o., s tím, že chceme dělat informační systémy. Nicméně bylo potřeba vytvořit něco vlastního a zkusit to prodat, což se nám jakožto nové firmě nechtělo a výsledek je viditelný mnohdy až po roce. Nechtěli jsme dělat standardní weby, které dělá za pár tisíc každý student na koleji. Došli jsme tak s kolegou až k vytváření mobilních aplikací.

Čím chcete „bojovat s konkurencí“?

Co se týká zakázkového vývoje, tam máme určitě silnou konkurenci. Jedna z nejdůležitějších věcí na trhu, na které nejvíc záleží, je velikost firmy. Máš velké množství malých vývojářů a živnostníků, kteří na tom dělají sami a obrovské firmy, které vyvíjejí weby a mobilní aplikace ve velkém. My jsme mladá firma, všichni jsme v podstatě ještě studenti, takže máme to „mladistvé nadšení a zápal“ což je v technologiích velká výhoda. Snažíme se hledat zajímavé zakázky a dělat je, jak nejlépe umíme. Nebát se ničeho, jít do toho naplno a hlavně mít za sebou kvalitní práci. Doufám, že časem nás to odliší od ostatních, abychom se vyvíjeli i nadále. Jedním z cílů Dynabitu je vybudování jména, zapracování se na trhu a nabírání zkušeností. Určitě chceme zkusit i vlastní projekty. Pár nápadů máme v záloze. Z naší poslední zakázky nejspíš vzejde nový produkt, který zkusíme na konci léta prodávat dál, tak se necháme překvapit výsledkem.

Jaká aplikace byla pro vás největší výzvou?

Co konkrétně mně přišlo nejzajímavější, byla vlastní aplikace na výklad karet, celkem originální. Dále určitě „Vox Populi“, což je aplikace, pomocí které mohou lidé anonymně, s maskou natáčet vzkazy svým politikům, sportovcům, organizacím apod. Ostatní lidé mohou hlasovat a vítězné vzkazy se odešlou určené osobě. To byla pro nás celkem výzva. Nicméně největší výzvou jsou stále informační systémy. Některé se nám zdařily, ale nebyly moc rozsáhlé, jelikož byly určeny menším firmám. Tvoříme spíš pro malé podnikatele, protože se chceme setkat s majiteli firem osobně než jen mluvit s někým z obrovské korporace. IT může být pro korporaci občas trochu „otročina“, kde máš přesné „deadliny“, stanovené specifikace, nemůžeš tvořit nic originálního a vymýšlet opravdu efektivní řešení.

Vraťme se ke tvému studiu. Plánuješ studovat podobný obor i nadále?

S kolegou jsme aktuálně dokončili tříleté bakalářské studium, s tím, že pokračujeme opět na VŠE – magisterské studium, obor informační systémy a technologie a oba při tom ještě pracujeme. Nedávno se mne kdosi ptal, proč stále pracujeme, když máme firmu. Důvod je ten, abychom nemuseli ze začínající firmy tahat peníze na vlastní obživu. Uložené peníze můžeme využít na expanzi a investovat do vlastních projektů. Proto máme další práce, které nás čistě živí a do toho po večerech a víkendech pracujeme na vývoji firmy.

Měl bys pro lidi motivační vzkaz, co se týče začínajícího podnikání?

Hlavně se nebát, málokdy je co ztratit. I když ti totálně shoří projekt, v dnešní době určitě neumřeš hlady. Je třeba překonat svůj strach. Musíte věřit tomu, že to vyjde, jinak je to cesta do pekel. A v neposlední řadě - efektivně rozplánovat svůj čas.

Mladá IT firma Dynabit se zabývá tvorbou podnikových informačních systémů, webových a mobilních aplikací a v neposlední řadě poradenstvím, určeným pro malé a střední podnikatele.

www.dynabit.cz

Fotogalerie: 
LOGO
JAKUB ESTERKA S KOLEGOU VOJTĚCHEM BAŠTOU

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio