Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ODS vybere v primárkách kandidáta na Hrad

Nacházející prezidentské volby se v České republice zapíší do historie jako první volby hlavy státu, během kterých se volilo přímo. ODS již nyní plánuje systém, podle kterého vybere ze svých řad, nebo z řad podobně smýšlejících sympatizantů svého favorita.

Nacházející prezidentské volby se v České republice zapíší do historie jako první volby hlavy státu, během kterých se volilo přímo. ODS již nyní plánuje systém, podle kterého vybere ze svých řad, nebo z řad podobně smýšlejících sympatizantů svého favorita. Tento kandidát bude vybrán členy strany na krajských volebních shromážděních a už tato základní volba v nitru strany bude možná první zátěžovou zkouškou pro nový systém volby hlavy státu – tento typ primárek totiž ODS pořádá poprvé a poprvé v nich také budou hlasovat všichni členové strany, což je téměř dvacet osm tisíc lidí.

Kandidáty, kteří se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích, mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany. Ač jsou samotné nominace teprve v počátku, už teď se hovoří o některých jménech. Mezi potenciální kandidáty za ODS by mohl patřit místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, nebo někdejší hejtman Evžen Tošenovský. Přesto, že se jedná o známá jména, průzkumy veřejného mínění v jejich prospěch příliš nemluví. Sobotku ani Němcovou by nevolilo ani deset procent populace.

Výše zmíněná jména určitě nebudou jediná a seznam kandidátů se může do 22. dubna, do kdy bude možné uchazeče navrhovat, ještě rozrůst. Samotná volba se odehraje v devíti volebních regionech během května a června a výsledný kandidát by tak mohl být znám do července. Během letních prázdnin se očekává klid – další přípravy na následující volby začnou zřejmě až na podzim.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio