Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ohrožený druh: Absolventi na trhu práce

Na dnešním přeplněném pracovním trhu je jedno, jestli je vám pod 30, nebo nad 50 – v obou případech máte problém získat jakoukoliv práci. Portál Flek.cz vám přináší několik tipů, jak se zařadit do čím dál menší a spokojenější skupiny zaměstnaných absolventů vysokých škol. A vezmeme to pěkně chronologicky.

felk.cz

1. Vyberte si správný obor

Tato rada se nemusí hodit pouze středoškolákům, nad správností volby oboru se dá uvažovat i přistudiu. Ačkoliv nechceme nikomu ničit sny o úspěchu v jeho vybraném odvětví, peníze jsou prostězáklad, bez kterého je dosažení spokojenosti v životě velmi složité. Pouvažujte tedy i o tom, cobudete dělat, až svůj vysněný obor dostudujete. Uplatníte se v něm, nebo budete dlouhé měsícehledat, než se nakonec spokojíte s úplně jinou prací, která naprosto neodpovídá vaší vysoké, alenežádané kvalifikaci?

2. Stáže a práce v oboru

Pracovní návyky a zkušenosti, kontakt s praxí, to nejčastěji chybí absolventům v porovnání se staršímiuchazeči o práci. Ze všech sil se tedy snažte tento hendikep vymazat už při studiu. Školy pořádajístáže v zahraničí a některé spolupracují i s firmami z oboru, ve kterých lze získat neocenitelnézkušenosti. Dnes už nestačí školu vystudovat, musíte vynikat, a to nejlépe snahou a zkušenostmi.Samozřejmě záleží i na tom, kde studujete. Například práce v Praze pro studenty i absolventy sehledá mnohem snáze než v menších městech.

3. Friends with benefits

Jakkoli tato rada může znít sexuálně, máme teď na mysli opravdu jakékoliv benefity, které můžeteod přátel získat. Myslete na to, když navazujete přátelství a známosti při vysoké škole. Zpravidlase kolem vás pohybují lidé, kteří to v životě někam dotáhnou, takže je naprosto v pořádku, když ses nimi v příznivé situaci zkusíte svézt. Čím více kvalitních kontaktů, tím více šancí na získání dobréhomísta.

4. Jazyková příprava

Angličtinou už dnes nikoho neohromíte. Přesto ji ale nesmíte ignorovat, protože za její znalostplusové body sice nezískáte, ale za neznalost minusové ano. S ostatními jazyky na to jděte chytře.Zamyslete se, který jazyk (trh) je pro váš obor lukrativní, a jemu se věnujte. Může jít o ruštinu, nebodokonce o čínštinu – nenechte se odradit zdánlivou (i skutečnou) složitostí, při studiu máte čas aprostor pro získání důležitých lingvistických dovedností, které později zvýší vaše šance na kvalitníkariéru.

5. Hledání práce

Pakliže jste se za celé studium nedokázali vyhnout onomu nepříjemnému momentu „po studiu a bezpráce“, čeká vás náročné hledání práce. Zmobilizujte všechny své přátele a známé, příbuzné otravujtetak dlouho, než vám nějaký ten pohovor nedohodnou, a nakonec se porozhlédněte i po zajímavých nabídkách práce pro absolventy na internetu a v tištěné inzerci.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio