Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Opíjet losy zakázáno!

Většina lidí vůbec netuší, co všechno může být mimo zákon.

Dát losovi napít alkoholu je považováno za přestupek. Je ilegální věšet prádlo a sekat trávu v neděli. Za jistých okolností je možné mít svatbu s mrtvolou. Ač to zní neuvěřitelně, i takové zákony ve světě existují.

Pro příklad nemusíme jít daleko. U našich německých sousedů platí třeba zákon, který říká, že „každá kancelář musí mít výhled na nebe“. Polštář může být považován za „pasivní“ zbraň. Nelegální je i nosit masku. Řidiči, jimž dojde na dálnici benzin, mohou být potrestáni. Ve Francii si můžete legálně vzít mrtvého člověka, pokud už před jeho smrtí byly provedeny formality dokazující, že jste svatbu plánovali. (Čili ne, nemůžete si vzít mrtvolu bez jejího svolení.) Od osmi ráno do osmi večer musí být nejméně sedmdesát procent hudby hrané v rádiu dílem francouzských hudebníků. (V tom ale není ani náznak nacionalismu, že ne?) Ve francouzských vlacích se nesmíte líbat, žádné francouzské prase se nesmí jmenovat Napoleon, popelníky jsou považovány za vysoce nebezpečné zbraně. V Itálii je možné zadržet muže, který nosí sukni. V Norsku je ilegální prostituce, ale být prostitutka je v pořádku. Ve Velké Británii nesmíte nechat zavazadlo bez dozoru. Zvednout zavazadlo, které je bez dozoru, je považováno za akt terorismu. V Irsku stále platí zákony proti čarodějnicím.

V některých oblastech Afriky nesmí lidé v plavkách sedět méně než asi třicet centimetrů od sebe.

Amerika je na podivné zákony obzvlášť bohatá. Existují například oblasti, kde jsou zakázány medvědí zápasy, ale incestní svatby jsou legální. Trestné bývá i rozesmívání lidí v kostele. Ti, kteří rádi nosí kornouty se zmrzlinou v kapse kalhot nebo řídí s páskou přes oči, mají smůlu. Na Aljašce je sice povoleno medvědy střílet, ale budit a fotit se nesmí. Losi nesmějí být vyhazováni z letícího letadla a v některých městech je jejich opíjení považováno za přestupek. Žádné domácí zvíře nesmí být za jízdy přivázáno ke střeše auta. Po městě Nome nesmíte chodit s lukem a šípy. V Texasu je kompletně zakázána Encyclopedia Britannica, protože obsahuje návod na výrobu domácího piva.

Začíná to vypadat, že přežít na této planetě bez porušování zákonů je nemožné.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio