Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Oslavte druhou snídaní 75 let od vydání Hobita

Snídaně, druhá snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, odpolední čaj, hlavní večeře, druhá večeře… Být hobitem by bylo skvělé. Kromě pravidelné stravy rádi tancují, milují návštěvy přátel a žijí v norách s kulatými dveřmi. Knihkupectví Neoluxor přichystalo pro fanoušky knihy Hobit zajímavou akci.

Pokud fandíte fantastice a stejně jako milióny lidí po celém světě jste si oblíbili svět J. R. R. Tolkiena, měli byste 21. září v 11.00 určitě dorazit do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. Knihkupectví pořádá k příležitosti 75. výročí vydání Hobita druhou snídani, bez které se, jak známo, žádný půlčík neobejde.

Za účasti překladatele Jana Kantůrka bude v kavárně knihkupectví ve čtvrtém patře připraveno bohaté občerstvení jako vystřižené z příběhů ze Středozemě. Sladké koláčky, čaj a káva ve snídaňovém menu za výhodné ceny, které bude navíc pro příchozí v maskách hobitů k dispozici zdarma. Jan Kantůrek přečte svou oblíbenou pasáž z dobrodružství Bilba Pytlíka, od 11.00 do 13.00 navíc v Luxoru můžete uplatnit 10% slevu na všechny tituly české i zahraniční fantastiky.

Akce Hobití druhá snídaně (The Hobbit Second Breakfast) je celosvětová iniciativa fanoušků díla J. R. R. Tolkiena. 21. září 1937 byla poprvé vydána kniha Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. Sedmdesát pět let od tohoto dne si lidé napříč kontinenty budou připomínat charakteristické hobití vlastnosti: Kamarádskou povahu, společenského ducha a samozřejmě lásku k dobrému jídlu, obzvláště pak ve velkém množství. Díky knihkupectví Luxor mohou toto datum oslavit i čeští čtenáři.

Příběh Bilba Pytlíka J. R. R. Tolkien původně vytvářel pro své děti, kniha však měla obrovský úspěch a stala se „předehrou“ pro velkolepou trilogii Pán Prstenů, která už byla určena především pro dospělé čtenáře. Autor za Hobita mimo jiné obdržel cenu deníku New York Herald Tribune za nejlepší fiktivní dílo pro mladé čtenáře. Na našem území se kniha dočkala devíti vydání včetně comicsové verze, poprvé v Československu vyšla v roce 1979 v překladu Františka Vrby.

Tři čtvrtě století od vydání Hobita se pohádkový příběh dostane jako hraná verze na plátna kin. První část velkofilmu režiséra Petera Jacksona se začne promítat v prosinci 2012.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio