Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Otevřená informatika nabízí holkám stipendia 50.000 Kč, jak na ně dosáhnout?

Studijní program Otevřená informatika disponuje mnoha druhy různých stipendií. Jedno z nich se uděluje třem vybraným ženám studentkám, které dosáhnou více jak 90 procentního percentilu ve SCIO testu z matematiky. Stípko činí 50 000 Kč a je vyplaceno v době 1. a 2. semestru bakalářského studia. Existuje také podobný koncept určený studentům, který podporuje Nadační fond firmy Avast.

„Díky stipendijnímu programu se k nám na Otevřenou informatiku dostalo mnoho nadaných studentek.“

Nápad na zavedení stipendijního programu pro dívky dostal profesor Jiří Matas z katedry kybernetiky FEL, spadající pod ČVUT:„Díky úspěšné spolupráci s průmyslem jsem měl k dispozici prostředky, které se daly využít na nejrůznější účely – například na zvýšení platů. Já jsem se rozhodl rozjet program stipendií pro dívky.“ A rozhodně to nebyla chyba, neboť díky tomuto nápadu se na Otevřenou informatiku dostalo několik velmi nadaných studentek: „Dělá nám to samozřejmě radost - vidíme, že investované prostředky byly smysluplně využity.“ říká profesor Matas. Dodává však také, že stipendium nemá masový dopad, a proto mají studentky splňující podmínky velkou šanci uspět.

Zeptali jsme se studentek OI Lady a Katky, proč si vybraly právě tento studijní program. Lada Ondráčková říká, že si ho zvolila kvůli jeho zaměření: „Studovala jsem technické lyceum, které nás připravovalo ke studiu na technické vysoké škole. Nejsem humanitně založena a naopak mi jde matematika a fyzika, takže lyceum a následně Otevřená informatika byla jasná volba.“  Kateřina Jandová zase chtěla kvalitní vzdělání a čekala, že jí to Otevřená informatika splní.

„Myslím si, že počet žen na technických oborech určitě stoupne. Podle mě je mnoho nadaných dívek, které se jen bojí mít vysoké cíle.“ odpovídá Katka na otázku, zda v budoucnu stoupne procento studentek na technicky zaměřených univerzitách. Lada si myslí, že počet dívek na technických alma mater není tak malý: „Jen některé obory jsou pro dívky typičtější. Třeba architektura a stavebka je plna nadějných studentek.“ Konkrétně v IT podle ní počet studentek zásadně neporoste, protože spousta lidí se matematiky skrývající se za těmito obory bojí. Doufáme, že se mýlí. :)

Ženský a mužský mozek fungují rozdílně.“

Tereza Hyková, absolventka OI, přináší do debaty tento pohled: „Ženský a mužský mozek fungují rozdílně, vzájemně se doplňují a jsou potřeba oba. Platí to hlavně v zaměstnání, kde už výsledky práce nespočívají jenom v tom sedět u počítače a programovat algoritmy. Žena může přinést a také přináší do týmu nový nadhled a přístup k problémům.“ Tereze se líbí, že mnoho firem vyvíjí velkou iniciativu k podpoře žen v IT. Například Google, ve kterém pracuje, jde příkladem.

Studijní program Otevřená informatika, patřící pod Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze, funguje od roku 2009. Díky jeho studiu získá absolvent kvalitní vzdělání v oboru informatiky, které pak může uplatnit například v navazujícím magisterském a doktorském studium na mezinárodních univerzitách, se kterými se spolupracuje již během bakaláře. Mezi další výhody vzdělávání se na OI patří malý počet povinných předmětů a naopak velký výběr těch volitelných, díky kterým se student může specializovat v různých oborech (například v oborech ekonomika, počítačová grafika, hry a multimédia…).

V neposlední řadě je třeba zmínit, že magisterské studium zapojuje studenta do výzkumné práce elitních center a laboratoří a absolvent zde může pokračovat i po zakončení svého vzdělávacího procesu. Výzkum probíhá pod vedením kvalitních odborníků s rozsáhlými mezinárodními zkušenostmi např. prof. Michala Pěchoučka, držitele významného ocenění Česká hlava, dr. Martina Reháka, zakladatele firmy Cognitive Security nebo právě prof. Jiřího Matase, což je světově uznávaný expert na rozpoznávání obrazu a mnoha dalších.

A proto ženy - nebojte se informatiky, na OI se na vás těší :)

Zájemci o studium Otevřené informatiky se mohou o programu dozvědět v rámci dni otevřených dveří Fakulty elektrotechnické, který se koná ve čtvrtek 12. února 2015 od 8:30 do 15:00 na Karlově náměstí.

Rozhovory se stipendistkami OI naleznete zde: http://oi.fel.cvut.cz/rozhovory-se-studenty

Rozhovory s absolventkami a absolventy OI naleznete zde: http://informatika.fel.cvut.cz/pro-z%C3%A1jemce-o-studium/rozhovory-se-studenty

Fotogalerie: 
Profesor Jiří Matas
Absolventka Otevřené informatiky Tereza Hyková
Studentka Otevřené informatiky Lada Ondráčková
Studentka Otevřené informatiky Kateřina Jandová

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio