Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ovoce pro školáky platí stát

Malí školáci navštěvující první až pátou třídu základní školy budou dostávat už třetí rok dávku vitamínů od státu zdarma. Pokračování v programu odsouhlasila vláda a na jednání bylo i veselo.

Malí školáci navštěvující první až pátou třídu základní školy budou dostávat už třetí rok dávku vitamínů od státu zdarma. Pokračování v programu odsouhlasila vláda a na jednání bylo i veselo. Ministr financí Miroslav Kalousek zažertoval, že se s programem vyrovnal až poté, co se přesvědčil, že se do něj nezapočítávají ovocné destiláty. A ve vtipkování se pokračovalo. Vzhledem k tomu, že se program vztahuje jak na ovoce, tak i zeleninu, padla v debatě i otázka, zda do programu nezařadit oblíbené bramborové chipsy. V podobném duchu pokračovala i vicepremiérka Karolína Peake z Věcí veřejných. Ta se zaměřila na boj s korupcí a ověřila, jestli někteří majitelé sadů nejsou zároveň významní sponzoři politických stran.

Rozhodnutí vlády pak znělo následovně – ve školním roce 2012/2013 Česko věnuje na program Ovoce do škol 20 milionů korun, Evropská unie se bude podílet příspěvkem ve výši 53 milionů korun. Díky tomuto programu chce vláda u školáků vytvářet správné stravovací návyky a zároveň bojovat se zvyšující se obezitou dětí. Vláda si je vědoma, že tak velké sousto program nemůže splnit, ale jde alespoň o ten malý první krůček. Program se vztahuje na 387 tisíc žáků ze 3243 základních škol. Kromě ovoce a zeleniny se ke školákům dostanou i ovocné a zeleninové šťávy bez obsahu přidaných cukrů, tuků, soli, sladidel a konzervantů. Každé balení nese označení „Ovoce do škol“.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio