Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pejskaři orodují za zdravé tlapky svých miláčků

Sůl, která se používá na úpravu chodníků v zimě, rozežírá tlapky psů. Protestem se tak pejskaři snažili zakročit proti vyhlášce, která v zimě umožňuje kromě silnic solit i chodníky. A v Praze se solí i přes to, že se zde letos se sněhem nebojuje.

Sůl, která se používá na úpravu chodníků v zimě, rozežírá tlapky psů. Protestem se tak pejskaři snažili zakročit proti vyhlášce, která v zimě umožňuje kromě silnic solit i chodníky. A v Praze se solí i přes to, že se zde letos se sněhem nebojuje. Majitelé němých tváří by radši viděli na chodnících kamennou drť. K těmto účelům se používaly kamínky do velikosti 8mm, které psům nevadily, pokud se jim nedostaly mezi polštářky. Takový druh posypu více šetřil i boty, rostliny i základy domů.

Hromádky štěrku se sice po roztání sněhu musely odklízet, ale tato nutnost neodpadne ani při použití chloridu sodného, vápenatého nebo jejich směsí. „Argument, že se inertní materiál musí uklízet, je samozřejmě demagogie. Uklízet se musí tak jako tak, a když se solí a neuklízí, bývá na chodnících po kotník solanky, břečky. Když se do toho započte úklid, nula od nuly pojde,“ podpořil protest šéf pražských zelených a bývalý radní pro životní prostředí Petr Štěpánek.

Nynější radní Lukáš Manhart ale říká, že solení se vyhnou jen chodníky v blízkosti zeleně a dále ty, pod kterými vedou inženýrské sítě. K alternativnímu řešení však podle něj v současnosti nejsou možnosti. Dodal také, že kamenná drť by nestačila k potřebnému pokrytí chodníků, což by narušilo bezpečnost chodců, kteří za loňský rok na Prahu kvůli zraněním podali žaloby požadující náhrady škod za statisíce korun.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio