Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pitr se možná vrátí do České republiky. Dobrovolně.

Podle iDnes.cz s odvoláním na Pitrova obhájce Jana Křivánka se Pitr rozhodl k návratu do České republiky proto, že podle něho začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces.

Podle iDnes.cz s odvoláním na Pitrova obhájce Jana Křivánka se Pitr rozhodl k návratu do České republiky proto, že podle něho začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces. Stav jeho projednávání hodnotil průběžně od loňského roku a nyní prý se svými švýcarskými advokáty podnikl kroky, které směřují k jeho vydání v co nejbližší době. Řádově by se mohlo jednat o několik týdnů.

Stav procesu ale určitě nebude jediným důvodem Pitrova rozhodnutí vrátit se do země, kde na něho čeká další vězení. Projevilo se zřejmě i odloučení od rodiny a snaha dovést již celý proces do konce. Mimo to by mohl být Pitrův návrat reakcí na verdikt pražského soudu z loňského roku, kdy bylo rozhodnuto o obnovení Pitrova procesu z roku 2006.

V rámci tohoto procesu byl odsouzen na pět let odnětí svobody za daňové delikty, kterých se měl dopustit v roce 1994 spolu s Miroslavem Provodem. Před vězením se mu však podařilo uprchnout do Švýcarska, kde byl v červenci roku 2010 zadržen ve Svatém Mořici. Česká republika ihned požádala o jeho vydání, ale Pitr se snažil ze všech sil, aby se vydání nepodařilo – požádal ve Švýcarsku o azyl odůvodněný údajnými obavámi o svůj život a podezřením z předpojatosti české justice.

Mimo zmíněné daňové delikty, díky kterým si mohl Pitr přijít až na několik desítek milionů korun, řešily soudy i další Pitrovu činnost. Je spojován s podezřelým obchodováním s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny, za což byl loni v dubnu odsouzen Vrchním soudem v Praze na šest let vězení.

A to stále není všechno. Tomáš Pitr je spojován také se jménem Františka Mrázka, „krále podsvětí“. Pitr se pravděpodobně mohl dostat k archivu zesnulého Mrázka, který je plný kompromitujících materiálů. Pokud by promluvil, jeho výpověď by mohla přinést nepříjemnosti například Jaroslavu Palasovi, Vlastimilovi Tlustému, Ivanu Langerovi a dalším. Je jisté, že až se Pitr dostane do České republiky a jeho případ se začne znovu projednávat, můžeme se těšit na řadu zajímavých informací.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio