Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pivo za 150 Kč aneb Zjistěte, kde je v Evropě nejdráže!

Minulý týden jsme se zaměřili na země, které jsou v rámci Evropy nejlevnější. Tentokrát se podíváme na zoubek těm, jejichž návštěva si od vás vyžádá značně naditou peněženku!

O zemi s nálepkou „nejdražší stát Evropy“ nebudeme přemítat nijak dlouho. Téměř za všechny služby a zboží si nejvíce zaplatíte v Dánsku, které se honosí nejen titulem „nejdražší stát Evropy“, ale dokonce i „nejdražší stát světa“. Spolu s ním patří k těm nejdražším destinacím Norsko, Švýcarsko a Finsko. Na druhé straně obsazují zmíněné státy také první příčky žebříčků „kde je nejlepší žít“ apod. Navíc disponují malebnou horskou přírodou, která je pro turisty doslova rájem na zemi. Na úsloví, že za kvalitu se platí, jistě něco bude. Jako turisté se tak můžete spolehnout na 100% servis, ovšem je nutné počítat s tím, že si za něj prostě připlatíte. Ve srovnání s ČR očekávejte extrémně vysoké ceny především u jídla a alkoholu. Stačí, když si vybavíte nedávné novinové titulky informující o tom, že se do Prahy jezdí dánští teenageři opíjet. Není se čemu divit, pivo tam pořídíte za 150 korun, víno o něco levněji – vyjde vás „jen“ na stovku. Stejně jako v dalších skandinávských zemích dosahuje spotřební daň za alkohol pro Čecha takřka astronomických částek. Nicméně v Irsku, které se v žebříčku nejdražších zemí umísťuje hned za Finskem, je spotřební daň ještě vyšší.

Nejdražší evropské město překvapivě nenalezneme v Dánsku. Je jím norská metropole Oslo. Ve světě ho svými cenami překonává snad jen Tokio, které je obecně považované za nejdražší město naší planety. V těsném závěsu za Oslem jsou švýcarská města Ženeva, Curych a Bern. V Ženevě a Curychu počítejte s velmi vysokými cenami za ubytování, které je zde snad nejdražší v Evropě. Oslo si ve srovnání s nimi vede o něco lépe, ovšem do první desítky se v kategorii „nejdražší hotely“ jistě dostane.

Tip na závěr? Ačkoliv jsou Švýcarsko a skandinávské země drahé, mají vám jistě co nabídnout. Pokud se rozhodnete strávit dovolenou mimo velká rušná města a zamíříte raději někam do venkovských oblastí, vaše výdaje až tak závratné nebudou. Ideálním řešením je ubytování v kempu, které je, zvláště ve skandinávských zemích, velmi rozšířené, oblíbené a především cenově přijatelnější.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio