Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Plzeňská práva nebudou přijímat nové studenty

V pátek 9. března se ministerstvo školství doslova zatřáslo v základech – Josef Dobeš si usmířil stovky studentů oznámením svého rozhodnutí o prodloužení akreditace právnické fakultě ČZU. akreditaci ministerstvo prodloužilo o čtyři roky, tedy do července 2016.

V pátek 9. března se ministerstvo školství doslova zatřáslo v základech – Josef Dobeš si usmířil stovky studentů oznámením svého rozhodnutí o prodloužení akreditace právnické fakultě ČZU. akreditaci ministerstvo prodloužilo o čtyři roky, tedy do července 2016. Tím Dobeš zvrátil rozhodnutí akreditační komise, která fakultu chtěla uzavřít už toto léto. Komise a její předsedkyně Vladimíra Dvořáková podávají žalobu – ministr školství podle Dvořákové neměl právo akreditaci univerzitě prodlužovat a jedná se v tomto případě o zneužití pravomoci úřední osoby.

Dobeš udělal velmi vstřícný krok hlavně kvůli studentům práv, kteří do poslední chvíle bojovali za udržení fakulty. Právnická fakulta ale prozatím nebude moci přijímat nové zájemce o studium bakalářského a magisterského programu, alespoň dokud ministerstvo nedokončí obnovené správní řízení o jejich přijímání. Prozatímní stopka pro zájemce o bakalářský titul ale bude trvat jen několik dnů, dokud se situace okolo budoucnosti školy více nevyjasní.

Pokud by bylo někdy později kvůli žalobě Akreditační komise rozhodnutí ministerstva označeno za neplatné, všechny předchozí úkony jako státnice a zkoušení studentů by byla nadále platná – v pátek to uvedl náměstek ministra Dobeše Jiří Nantl s právním vědcem Karlem Eliášem.

Právnická fakulta je prozatím zachráněna. Opravdu jenom prozatím, protože Akreditační komise se rozhodně nehodlá vzdát a trvá na jejím zrušení. Stávající studenti tedy mají aspoň nějakou jistotu, i když jen vrtkavou. A i když se fakulta možná nedočká nových studentů, aspoň ti současní budou mít možnost dostudovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio