Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Podle Medveděva Rusové vyčerpali svůj příděl revolucí

Podle Dimitrije Medveděva, který přišel diskutovat se studenty žurnalistiky v Moskvě, Rusko žádné revoluce nečekají, a to navzdory rozsáhlým protestům, jež provázejí plánovanou mocenskou rošádu.

Podle Dimitrije Medveděva, který přišel diskutovat se studenty žurnalistiky v Moskvě, Rusko žádné revoluce nečekají, a to navzdory rozsáhlým protestům, jež provázejí plánovanou mocenskou rošádu. Medveděv letos končí v prezidentské funkci a s největší pravděpodobností ho po prezidentských volbách nahradí Vladimir Putin, který dokonce stihl prosadit prodloužení volebního období, a to na šest let. Medveděv by se pak mohl vrátit na své původní premiérské místo a vyměnit si tak s Putinem pozice.

Podle Medveděva je možné, že mohou vzniknout nové politické strany, a označuje takovou situaci za „zábavnou“. Také se vyjádřil ke situaci v novinářské profesi v Rusku a ke tlaku, který různé politické mocnosti vyvíjí na tisk. Podle něj sice existuje reálná snaha zabránit novinářům, aby propírali kauzy vlivných lidí, rozbujelá cenzura to podle něj však není. Prezident navíc podpořil vznik jedné státní stanice, která „by prezentovala státní stanoviska“.

Už v půlce ledna přitom Vladimir Putin oznámil, že se nemá v úmyslu zúčastnit televizních debat se svými soupeři v prezidentských volbách, protože má příliš mnoho práce. Účast na debatách by ho podle oficiálních vyjádření spolupracovníků jen zdržovala od vykonávání povinností premiéra. Putin se tak pravděpodobně nepodrobí přímé předvolební kritice.

Pokud Vladimir Putin vyhraje volby, což se dá předpokládat, může vládnout Rusku nejméně další šestileté volební období. Jeho tandemový politický spoluhráč Medveděv na debatě s budoucími žurnalisty nevyloučil, že se bude v budoucnu také ucházet o prezidentský post, takže tuhle hru můžou praktikovat poměrně dlouho. Ve světle těchto faktů ožívá pojem ruského samoděržaví a působí poměrně zvláštně Putinovo tvrzení o mocenských snahách USA a o tom, jak USA „potřebují vazaly, ne spojence“.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio