Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pojišťovny začaly hradit vakcíny, které chrání před rakovinou

Zdravotní pojišťovny zřejmě zareagovaly na výzvy lékařů a zaplacením celého očkování tak budou  více motivovat rodiče k očkování dcer. Do současnosti totiž pojišťovny proplácely vakcíny pouze částečně, pokud vůbec, obvykle se jednalo o úhradu třetí dávky.

Zdravotní pojišťovny zřejmě zareagovaly na výzvy lékařů a zaplacením celého očkování tak budou  více motivovat rodiče k očkování dcer. Do současnosti totiž pojišťovny proplácely vakcíny pouze částečně, pokud vůbec, obvykle se jednalo o úhradu třetí dávky. Celková cena tří dávek, které jsou pro kompletnost očkování nezbytné, přitom činí zhruba deset tisíc korun.

Vysoká částka některé rodiče odrazovala od očkování, ale se současnou změnou by mnozí z nich mohli změnit názor. Gynekolog Jiří Sláma pro média uvedl, že vakcína zabrání sedmi až devíti případům z deseti. Sláma zároveň očekává, že by se ochrana dívek díky nabídce bezplatného očkování mohla výrazně zvýšit.

Rakovina děložního čípku, nebo-li karcinom děložního hrdla, je ve své podstatě zhoubné nádorové onemocnění, při kterém se povrchové buňky děložního čípku nekontrolovatelně množí. Tato nemoc se řadí mezi sexuálně přenosné choroby, avšak zatímco muž je pouze přenašečem, kterému zdravotní komplikace nehrozí, pro ženu může být nákaza smrtelná.

Česká republika bohužel drží smutné prvenství, neboť patří v rámci EU mezi země s nejvyšším výskytem této nemoci. V současné době se zde léčí více než šestnáct tisíc žen. Ročně se dalších tisíc žen nakazí a zhruba čtyři stovky žen nemoci podlehnou.

Nízký věk, pro který pojišťovny budou bezplatné očkování nabízet, není náhodou. Ideální totiž je nechat dívky očkovat ještě před započetím sexuálního života, neboť se dá jen těžko určit, zda právě první sexuální partner tuto nemoc přenáší či nikoliv. K dispozici jsou v současné době dvě vakcíny – Cervarix a Silgard. Samozřejmě i po očkování by do nezbytné péče o zdraví měly patřit pravidelné kontroly u gynekologa. Zdraví máme přece jen jedno a pokud zde je možnost, jak je ochránit, proč ji nevyužít?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio