Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Polárník Ben Saunders:"Cesta na jižní pól je nejambicióznějším projektem mé kariéry."

Polárník Ben Saunders si vytyčil další zajímavý cíl. Chce se totiž dostat na jižní pól tou samou cestou, kterou se pokusil jít už roku 1912 jeho krajan Robert Falcon Scott. Bohužel Scott 29. března 1912 se zbytkem své výpravy zahynul a z prvenství dobytí jižního pólu se mohl radovat Roald Amundsen, který vedl norskou posádku.

Výprava začala koncem října u Scottovy chaty a jejím cílem je již zmíněný jižní pól. Ben Saunders a jeho parťák Tarka L'Herpiniere by měli výpravu dokončit pravděpodobně v únoru. Cesta měří celkově 2900 kilometrů (1800 mil), což je pro představu vzdálenost z Paříže do Moskvy. "Do dnešních dní se procházelo po Měsíci 12 lidí, přes 500 jich navštívilo vesmír a více jak 5000 vystoupalo na Mount Everest. Přesto cesta, na níž zemřel kapitán Scott, nebyla doposud zdolána. Tato expedice je jistě nejambicióznějším projektem mé kariéry." říká polárník Ben Saunders.

Během cesty bude mít Saunders k dispozici ultrabook. Ten samozřejmě vydrží náročné klimatické podmínky (až 45 stupňů pod nulou) a navíc je to také nejlehčí přístroj ve své kategorii. Proto díky těmto technologiím Saunders denně píše příspěvky na svém blogu (www.scottexpedition.com/blog) a také často aktualizuje své profily na Facebooku, Twitteru a Google+ či přidává fotky a videa na Instagramu a Youtube.

Jak se na expedici připravoval, nám prozradil sám Ben: "Důležité je si stanovit co nejméně cílů, které budou jednoduché, protože čím jednodušší budou tím lépe. Já sám jsem se musel velmi koncetrovat na tuto expedici, připravoval jsem se na ni skoro deset let."

Britský polárník také říká, že je důležité si stanovit konkrétní cíle:"Když si stanovíte nekonkrétní cíle, tak potom i vaše výsledky budou neurčité. Vím, že trasa výpravy činí 2900 km a že ji chci ujít bez jakékoliv podpory za čtyři měsíce. Jednoduše si musím uvědomit, co mě na cestě bude čekat."

A jak Ben Saunders dodává, je skvělé mít okolo sebe tým lidí, kteří mu budou na trase pomáhat. "Můj trenér Andy McKenzie mi připravil skutečně náročný tréninkový program, aby mě na drsné podmínky co nejlépe připravil. Spoustu času jsem tak strávil ve svém spolehlivém Land Roveru na cestách do nejodlehlejších koutů Velké Británie a Evropy a zde pak trénoval."

A jako neposlední věc v řadě je důležité jídlo, které podle Bena může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu celého projektu. "Náš jídelníček bude obsahovat denně téměř 6 000 kalorií, přesto počítáme s váhovým úbytkem zhruba 1 kg týdně." říká Saunders na závěr.

Aktuální stav výpravy naleznete na oficiálních stránkách nebo nahlédněte do profilů na sociálních sítích expedice.

Oficiální web - http://scottexpedition.com/

YouTube - www.youtube.com/scottexpedition

Twitter - www.twitter.com/scottexpedition

Facebook - https://www.facebook.com/TheScottExpedition?ref=ts&fref=ts

Instagram - www.instagram.com/scottexpedition

Google+ - https://plus.google.com/u/0/114367232090040829063/posts 

Ben Saunder se narodil roku 1977 v Plymouthu. Je to britský polárník, vytrvalostní atlet a motivační řečník. Řadí se mezi tři lidi, kterým se povedlo dostat na lyžích na severní pól. On zvládl tuto výzvu jako nemladší – bylo mu tehdy 26 let a rekord tak překonal o více než deset let. Stal se také držitelem britského rekordu v nejdelší arktické cestě.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio