Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Policie bude moct poslat řidiče na STK

O novince hovoří návrh vyhlášky ministerstva dopravy na vládním webu. Vyhláškou by se mělo docílit toho, aby staré vozy neohrožovaly dopravu a mizely z českých cest. Zda vozidlo potřebuje technickou kontrolu usoudí na místě policista.

O novince hovoří návrh vyhlášky ministerstva dopravy na vládním webu. Vyhláškou by se mělo docílit toho, aby staré vozy neohrožovaly dopravu a mizely z českých cest. Zda vozidlo potřebuje technickou kontrolu usoudí na místě policista. Při nalezení zjevné závady pak bude v jeho pravomoci zakázat řidiči pokračování v jízdě. To může nastat v případě sjetých pneumatik nebo nefunkčních světlech. Za jiných okolností vás může policie odkázat přímo na stanice technické kontroly. Zajížďka ke stanici se vám ale i s cestou zpět nemůže prodloužit na více než osm kilometrů. Pokud auto projde prohlídkou bez větších závad, a bude tak způsobilé provozu, náklady převezme policie nebo celní správa. V opačném případě zaplatíte za běžné vozidlo pětistovku, za auta s více než devíti místy a nebo hmotností nad 3,5 tuny si pak připravte tisíc korun.

Na kolik by takové náhodné prohlídky mohly policii přijít, se prý zatím odhadnout nedá. Mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová ale uvedla, že náklady v žádném případě nepůjdou do milionů, policie totiž bude kontroly vyžadovat jen při jasně viditelném poškození vozidla, a náklady si tak většinou ponese provozovatel vozu. Při kontrolách budou policistům pomáhat mobilní STK, které bude spravovat Centrum služeb pro silniční dopravu. Ty zatím policii chybí, do budoucna se ale počítá se dvěma pro Moravu a dvěma pro Čechy. Cena jedné se vyšplhá k 15 milionům.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio