Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pomoc! Plním povinnosti na poslední chvíli!

Jestli patříte mezi nešťastníky, které tato věta dokonale charakterizuje, zkuste si přečíst pár našich tipů, jak se donutit plnit povinnosti včas.

Polovina studentů jistě ví, o čem mluvím. Do určité doby máte za povinnost splnit nějaký úkol, jenže v tom vám brání lenost a pocit, že vám do posledního dne zbývá ještě fůra času. Postupně ztrácíte přehled nad tím, co máte do kdy splnit a odevzdat, a ve výsledku na úkol úplně zapomenete nebo si na něj v lepším případě vzpomenete pozdě večer pár hodin před tím, než ho máte odevzdat. Je spousta věcí, do kterých se nám opravdu nechce, ale člověk by se měl snažit potlačit negativní pocity a pustit se do práce s úsměvem. Je to těžké, ale naštěstí existuje několik metod, které vás možná konečně nakopnou.

1. Vlastní rozvrh

Tato metoda se mi zatím osvědčila asi nejvíce. Stačí si vytvořit klasický rozvrh hodin, jako používáte ve škole, ovšem s vlastními časovými intervaly (např. jedno okénko bude značit jednu hodinu). Do některých políček rozvrhu si potom zaznamenejte, kdy přesně budete plnit úkoly do školy, v kterých hodinách se budete učit apod. Poznamenat si můžete i přesný čas úklidu pokoje. Vyhnete se tak rozčileným pohledům svých rodičů. Navíc začnete mít přehled o čase a všechny povinnosti budete konečně stíhat splnit do určeného období.

2. „Just do it!“

Ano, zní to velice jednoduše. Stačí si říct kouzelnou větičku „Prostě to udělej!“ a vrhnout se na povinnosti. Mně se tato metoda osvědčila spíše u předem nečekaných krátkodobých povinností, ale vyzkoušet ji můžete samozřejmě kdykoliv. Zkuste se takhle okřiknout, když se vám nebude chtít vynést odpadky, vrátit knížky do knihovny nebo vyrazit na trénink.

3. Až splním ten úkol, sním tu čokoládu...

Mnoho lidí se mi svěřilo s tím, že jim nejlépe pomáhá motivace odměnou. Za splnění náročného úkolu si slíbí nějakou sladkost (nejčastěji čokoládu), hodinu relaxace u svého oblíbeného seriálu apod. Taková motivace je mnohdy účinnější než všechny možné kalendáře a rozvrhy.

4. Ve skutečnosti stačí udělat tak málo!

Chodíte-li několikrát za týden běhat, určitě jste občas zažili ten pocit, kdy se vám opravdu nikam nechtělo a nejraději byste zůstali na gauči u televize. Zkuste si v takové chvíli říct: „Vždyť si stačí obléct běžecké kalhoty, tričko, mikinu a bundu, vzít si boty a vyrazit.“ A to je přece otázka dvou až tří minut. Až vyjdete na ulici, jistě budete mít dobrý pocit, že jste se nakonec odhodlali.

5. Kalendáře, diáře...

Kalendáře, diáře a úkolníčky se stávají v dnešní době naprostou nezbytností. Zapisujte si sem všechna důležitá data bez ohledu na to, jestli se považujete za zapomětlivce nebo ne. Dobré je vlastnit stolní kalendář, kam si zapíšete všechny písemky, možná zkoušení, důležité schůzky. Takhle budete mít všechny povinnosti a důležitá data neustále před očima a jen tak je z hlavy nevypustíte.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio