Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Potlesk mě neuvěřitelně vzrušuje!

Jako malá chodila do dramatického kroužku v nenápadné české vesničce, potom jí rodiče zakázali studium na konzervatoři. A přesto se jí teď daří dobývat prkna, která znamenají svět.

Jako malá chodila do dramatického kroužku v nenápadné české vesničce, potom jí rodiče zakázali studium na konzervatoři. A přesto se jí teď daří dobývat prkna, která znamenají svět. Nina Horáková je nadaná mladá herečka, která v Praze studuje čtvrtým rokem na Divadelní akademii múzických umění obor Činoherní herectví. Jak ale sama říká, herectví je velká dřina. V rozhovoru Nina popisuje své studium, ale i to, co porota oceňuje během přijímaček na DAMU.

Co musí student udělat, aby se dostal na DAMU?

Přijímačky se skládají z herecké, pěvecké a pohybové talentové zkoušky. Člověk musí mít určité herecké předpoklady, aby se na DAMU dostal. Neznamená to však, že někdo, kdo neumí udělat stojku a herectví se předtím nikdy nevěnoval, nemá šanci. Porota nesleduje vzhled, ani to, jak dobře má kandidát naučený připravený text. Záleží především na energii, se kterou člověk vstoupí do místnosti. Důležité je se nepřetvařovat, nehrát si na někoho, kým ve skutečnosti nejsem. Oceňuje se přirozenost, takže by měl každý dát najevo své pozitivní i negativní stránky osobnosti.

Je tvá škola těžká? Máš nějaký volný čas?Studium herectví je náročné. Musíte se smířit s tím, že volný čas i váš osobní život se budou točit jen kolem školy. Mrzí mě, že si spousta lidí myslí, jak to mají herci jednoduché, jen si občas zašaškují na jevišti a zbytek času stráví v hospodě. Lidé, kteří se opravdu rozhodli pro herectví, obětují tyhle slzy a pot zcela dobrovolně. Když máte to štěstí a můžete stát na jevišti, rozdávat radost, emoce a sklidíte úspěch, ta dřina se vám stokrát vrátí. Závěrečný potlesk po představení mě osobně vždycky neuvěřitelně vzrušuje!

Co bys radila budoucím uchazečům o studium herectví?Herectví obnáší hlavně disciplínu, vytrvalost a obrovskou dávku představivosti. Vyskytují se jedinci, kteří si myslí, že se z nich s nástupem na DAMU stane celebrita. Všechno chce svůj čas. V prvním ročníku na medicíně studenti také hned neoperují. Samozřejmě že talent, na základě kterého porota vybírá, je důležitý. To je ale jen začátek, ne celá výhra.

Kde studenti DAMU vystupují? Můžeme tě někde naživo vidět?

Samozřejmě. Představení studentů se uvádějí v divadle Disk. Tady vystupují absolventi, studenti čtvrtého ročníku. Například já teď hraju v představení Médea, Les nebo Služky. V současnosti zkoušíme naši třetí absolventskou inscenaci s názvem Hosté od Olivera Bukowského. Spolupracuje s námi Štěpán Pácl, profesionální režisér, což je pro všechny nová zkušenost. V předchozích hrách jsme vždy pracovali jen se studenty režie, kteří také tento rok absolvují. Hra Hosté má premiéru 2. 12. 2011 a budeme ji reprízovat až do května 2012, stejně jako všechna naše absolventská představení. Nově vystupuju také v Divadle Na Fidlovačce, uvidíte mě v představení Šumař na střeše, Hvězdy na vrbě nebo My fair lady.

Médea

„Pomsta se rodí z emoce. O co silnější byl cit, o to ničivější je odplata. Svět se zboří.“

Antický dramatik Euripidés napsal Médeu před více než dvěma tisíci lety. Moderní zpracování hry studenty DAMU však zachovává klasické téma hry, kdy Médea zavraždí vlastní děti, aby pomstila manželovu zradu a nevěru. A co o hře říká sama Nina? „Práce na inscenaci byla mnohdy náročná, už jen kvůli antickému verši, který jsme museli perfektně zvládat. Stal by se jinak na jevišti moc monotónním a pro diváky nesrozumitelným. U Médey jsme zachovali tradiční dialogy i celý děj, moderně jsme ale pojali scénu a kostýmy. Hra se odehrává na podlouhlém mořském mole, využíváme videoprojekce i zvukových efektů. I kostýmy jsou dost netradiční. Záměr nebyl vytvořit klasické antické představení s dobovýmy kostýmy, ale představit téma pomsty zhrzené ženy. Téma hry je totiž stále aktuální – nevěra, zklamání a to, kam až jsme schopni zajít, abychom se pomstili.“

Hrají studenti činoherního herectví: P.Děrgel, K.Šmejkalová, T.Vaněk, A.Císařovská, N.Horáková a další.

Hosté

„Prasečák zůstane prasečákem s trámy akorát tak na oběšení! Vítejte v Hotelu u Kačenky!“

Mladí manželé si krátce po sjednocení Německa otvírají hotel v zapadlé vesničce. Se všemi ideály očekávají své první hosty, kteří stále nepřicházejí. Jednoho dne se jejich přání splní a první host se konečně objeví. Děj hry se odehrává v devadesátých letech dvacátého století… Hosté jsou hrou o snech, touhách a lidské důstojnosti. Hra má svůj osobitý černý humor, vystupuje zde několik tragikomických postav. Jejich osudy jsou ale často tragické, protože žijí v neustálé beznaději.

Hrají studenti 4. ročníku KČD: P.Dostálová, M.Švarc, Z.Volavová, N.Horáková a další.

Aktuální program a rezervce vstupenek na: www.divadlodisk.czwww.fidlovacka.cz

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio