Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pražský studentský summit – budoucí generace českých diplomatů?!

Dnešním mladým se často vytýká, že neprojevují dostatečný zájem o politiku a dění ve světě. Pražský studentský summit ale ukazuje pravý opak!

Začátkem dubna se konal již 17. ročník Pražského studentského summitu, který studentům umožňuje zúčastnit se simulovaných jednání EU, NATO a OSN vedených v českém i anglickém jazyce. Summit organizuje nevládní nezisková organizace Asociace pro mezinárodní otázky a jeho letošní ročník se konal pod záštitou ministra školství Petra Fialy. Je určen studentům středních a vysokých škol, každý student „zastupuje“ jednu zemi a snaží se spolu s ostatními najít řešení na skutečné i fiktivní světové problémy současnosti.

Letošní ročník, kterému předcházela série workshopů zaměřených na zlepšování ústního projevu i prohlubování znalostí, byl zahájen v pražském hotelu Ambassador 5. 4. Na akci bylo přítomno i mnoho odborníků (politiků, diplomatů i akademiků), kteří uvedli studenty do dané problematiky a poskytli jim řadu praktických informací. Samotná jednání pak probíhala v Kongresovém centru, kde se studenti kromě mezinárodních vztahů zabývali i nezaměstnaností mladých, přístupu k vodě či problematikou nerostných surovin.

Celá akce si klade za cíl především naučit studenty se dobře vyjadřovat a nebát se říci svůj názor. Zároveň se snaží vést studenty k flexibilitě a schopnosti rychle reagovat na nečekané situace. Tuto dovednost si studenti vyzkoušeli při řešení fiktivního konfliktu mezi Čínou a Japonskem. Hlavní koordinátor Michael Rozsypal dodává, že se v minulosti organizátory předem připravená krize bohužel odehrála i ve skutečnosti.

Pokud vás tato akce zaujala, nezapomeňte se v září na stránkách http://www.amo.cz/ přihlásit do dalšího ročníku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio