Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

„Pre mňa sú divné veci príťažlivejšie ako tie oku lahodiace“

V rámci seriálu o finalistech projektu Sci-Fi Safari – platformy podporující začínající módní designéry – představujeme Lenku Mlynarčíkovou. Skromná designérka slovenského původu tvoří na pomezí módy a umění pod značkou Esha.

Od oděvu k obuvi a zase zpátky

Lenka je studentkou Ateliéru Design obuvi na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Přesto je pro značku Esha stěžejní design oděvu. „Odev som študovala na strednej škole. Vždy to bol pre mňa a aj bude zásadný vyjadrovací prostriedok. Kedže sa rada uberám vlastnou cestou a škola je pre mňa až príliš obmedzujúca nemala som potrebu ho študovať aj na vysokej škole. Zvolila som pre to design obuvi i keď po pravde som vôbec netušila do čoho idem.”

Na pomezí módy a výtvarného umění

Kurátorka Nik Timková zasadila v roce 2013 autorku do zajímavého kontextu módy prolínající se s uměním. Značka Esha se prezentovala v A.M.180 gallery v rámci nepravidelného seriálu Cut Club, který objevuje mladé české a slovenské módní návrháře, jejichž tvorba je na pomezí módy a výtvarného umění. K vidění a koupi byla poetická a zároveň až znepokojivá kolekce Dark Wood. Lenka Mlynarčíková využila recyklovaných materiálů, jako například zbytků exotického dřeva, které zůstalo po výrobě kytar nebo zbytkovou kůži. Materiály akcentovaly celé vyznění kolekce, která vyzývala k procházce mystickým lesem.

MMXIV/MCMXC

Poslední kolekce  MMXIV/MCMXC zůstala zvláštním dojmem tajemná, znepokojivá, ale ztratila poetičnost na úkor městské drzosti. Dominantními materiály se staly neopren, teplákovina a síťovina. „Kolekcia MMXIV/MCMXC je úplne iná ako boli kolekcie doteraz. Prvotným podňetom mi bol určite najmä tej kontrast v materiáloch či farbe oproti predchádzajúcej tvorbe. Bola to pre mňa výzva pracovať z novými materiálmi. Prinieslo mi to nové pracovné i myšlienkove postupy.” Estetickým východiskem MMXIV/MCMXC je kultura a styl devadesátých let, což se Lence povedlo brilantně transformovat do současnosti. „Voľba 90. rokov ako zásadná inšpirácia kolekcie bola spontánna voľa a priznám sa že tak trochu aj recesia, no postupne to začolo naberať všetku vážnosť kedže toto obdobie milujem a je momentálne pre mňa najväčším zdrojom inšpirácia. Asi aj preto, že mnohý toto obdobie z dnešného pohľadu považujú, najmä čo sa módy týka za nevkusne. Pre mňa sú divné veci príťažlivejšie ako tie oku lahodiace.”

Vlastní trendy

Při výběru barev pro kolekci se aplikovaly aktuální sezónní palety FW 14/15, přesto je Lenka Mlynarčíková věrná sama sobě a trendy odmítá. "Paleta FW 14/15 bola viac menej len náhoda pri tvorbe rešerše ku kolekcii MMXIV/MCMXC. Tým som si len potvrdila, že 90. roky sa vracajú a budú v dohľadnej dobe "trendy". Trendy pre mňa určite nie sú smerodatné, nijak zvlášť ich nesledujem. Rada si vytváram vlasné trendy.”

Unisex

Značka Esha ráda nabízí své modely jako unisex. „Nemám to nutkanie určovať odev na pánsky a dámsky. A zrovna kolekcia MMXIV/MCMXC je postavená na unisex a variabilnosti čo spočíva, že si konkrétny kus oblečenia môže obliecť kto koľvek a akokoľvek a tým uspokojiť svoje vlastné estetické potreby.“

Do budoucna

Jaké bude další směřování značky Esha sama Lenka neví. Momentálně je pro ní nejdůležitější práce na dokončení kolekce MMXIV/MCMXC, kterou odprezentuje na galavečeru SFS. Upřímnost a nenucenost s jakou autorka prezentuje svojí tvorbu určitě stojí za pozornost. Kolekce nabízejí zvláštním způsobem úkryt před společností, stejně jako možnost svébytně vyjádřit svůj postoj vůči světu.

 
Photo: Anna Sajdok
Fotogalerie: 
MMXIV/MCMXC
MMXIV/MCMXC
MMXIV/MCMXC

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio