Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Přibývá obézních školáků. Nechce se jim cvičit?

Ředitelé některý základních škol si myslí, že by pomohlo například zvýšení počtu hodin tělocviku ze dvou na tři hodiny týdně. Je to řešení? Mnohým dětem je pohyb a sport naprosto cizí.

Ředitelé některý základních škol si myslí, že by pomohlo například zvýšení počtu hodin tělocviku ze dvou na tři hodiny týdně. Je to řešení?

Mnohým dětem je pohyb a sport naprosto cizí. V posledních letech stále přibývá dětí, které se z hodin tělesné výchovy vymlouvají, jsou líné a pohodlné. Dnešní děti sedí více u počítače, u televize, jsou více pasivní, v hodinách tělocviku pak méně ohebné a některé činnosti v rámci hodiny tělocviku zvládají s obtížemi.

Zatímco menší děti na prvním stupni ještě sportovat baví, zlom přichází na druhém stupni. Cvičit se nechce především dospívajícím dívkám. Ty mají nechuť k pohybu a vymýšlí si nejrůznější výmluvy. Také bývají často už v tomto věku nalíčeny, učesány, mají upravené nehty a představa, že by se měly potit v tělocvičně, se jim nelíbí.

Někteří ředitelé základních škol by uvítali hodinu tělesné výchovy navíc, jiní jsou toho názoru, že více hodin tělocviku ničemu nepomůže, když děti nebudou samy chtít. Nárůst počtu obézních dětí potvrzují i ambulance pro obézní děti. Také tady vidí přidání hodin tělocviku jako pomoc.

Ministerstvo školství zatím ale o navýšení hodin tělesné výchovy neuvažuje. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání stanoví jako minimální dotaci dvě hodiny tělesné výchovy v každém ročníku základní školy. Ředitel školy však může počty hodin tělesné výchovy navýšit z disponibilních hodin učebního plánu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio