Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Příjemné vstávání? Jde to

Usínáte se špatnou náladou, protože vás nemine brzké vstávání? Štítíte se vlastního budíku? Buďte bez obav, s námi vám vstávání půjde mnohem lépe.

Alarm budíku na někoho působí tak depresivně, že se z toho nezvládne v průběhu celého dne vzpamatovat. Nikoho z nás netěší, když musí během pár minut nastartovat svůj unavený organismus. Všichni navíc víme, že čas, mezi vstáním z postele a odchodem do školy, plyne extrémně rychle a prohlubuje nám už tak velkou ranní depresi.

Vůbec přitom neplatí, že pro příjemnější ráno potřebujete 10 hodin spánku. Přípravu na kvalitnější spánek a tím pádem příjemnější vstávání ale budete muset zahájit už v průběhu předcházejícího dne. Jen díky dobré přípravě totiž budete spát kvalitně a přitom relativně krátkou dobu. Probudit se čilý totiž v klidu zvládnete i po šesti hodinách spánku.

Užívejte sluníčka, sportujte a zapomeňte na kofein

Největším nepřítelem, který způsobuje naši neustálou ospalost, je hormon zvaný melatonin. Tomu se nejlépe budete bránit tím, že během celého dne naberete co nejvíce slunečního světla. Právě světlo totiž náš neposedný hormon nesnáší. Proto, pokud sedíte ve škole, volte lavici co nejblíže oknu. A omezte nošení slunečních brýlí, které slunečnímu svitu také zabraňují. 

Teplota člověka se v průběhu dne mění. Čím je vyšší, tím více se nám chce spát. K tomu, abychom docílili co nejlepší „spací teploty“, nám pomůže sport. Pohyb nám totiž zvyšuje tělesnou teplotu a prohlubuje kvalitní spánek. Ideální je pak skloubit sport se sluncem. Běžte si třeba zaběhat!

Velkým nepřítelem spánku je kofein. Pokud jste zvyklí, dát si každé ráno šálek kávy, klidně v tom pokračujte. S přibývajícími hodinami si však tuto slast raději odpusťte. Právě kofein totiž snižuje účinky nejdůležitějších fází spánku.

Spěte na boku, nebo na zádech

Abyste se ráno neprobudili s nejrůznějšími tělesnými bolestmi, kvůli kterým budete už po ránu naštvaní, budete se muset přizpůsobit „nejzdravějším polohám“. Ty jsou dvě: na zádech a na boku. Pokud rádi usínáte na břiše, tlačíte na nejrůznější orgány a snižujete tak příznivý spánkový efekt. Důležité je mít pod hlavou polštář a zvolit vhodnou matraci.

Člověk by v tomto případě mohl namítnout, že se stejně celou noc převaluje. Kromě nejrůznějších snů však příčinu neustále pohybu muže hledat i v právě nevyhovující poloze. Tělo se totiž podvědomě brání a ideální polohu si samo hledá. Nejlepšími polohami proto rozhodně nic nezkazíte.

Usínejte ve správnou dobu a probuďte se v REM

Při spánku budete procházet nejrůznějšími fázemi, z nichž nejideálnější pro probuzení je REM. Před touto fází ještě projdete usínáním, lehkým spánkem a hlubokým spánkem (fyzickou regenerací). Psychickou regeneraci má na starost právě fáze REM. Během REM spánku se totiž nepohybují jen naše oči, ale mírně sebou škube celé tělo. V této fázi je náš spánek lehký a nemáme daleko k probuzení. Pokud byste se probudili například ve fázi hlubokého spánku, musíte počítat s nepříjemnými pocity ospalosti.

Jeden spánkový cyklus trvá přibližně 90 minut. Pro dobrou fyzickou i psychickou regeneraci si přitom v klidu vystačíme s nějakými čtyřmi až pěti cykly. Nezapomínejte, hlavní je, probudit se ve fázi REM!

Lehkými počty dojdete k tomu, že k ideálnímu spánku vám stačí i 6 hodin. Nejlepší variantou však přeci jen zůstává spánek trvající 7,5 hodiny. Pokud tedy každé ráno vstáváte například v 6.30, do postele se klidně odeberte až ve 23.00.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio