Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Příliš (ne)reálná realita

V poslední době stoupá obliba reality show. Proč?

V televizi je dnes možné najít mnoho různých reality show. Vysílají se ve všech vysílacích časech, každý den. U lidí musí být oblíbené. Jak je to možné?

Když se (většinou z nudy, z nedostatku jiných vhodných činností nebo omylem) na takový pořad dívám, napadají mě v zásadě dvě věci. První: Je úplně jasné, že toto není žádná realita. Ti lidé musí být herci nebo jen lidé, kterým bylo za účast zaplaceno a přesně řečeno, co mají dělat. Druhá: I kdyby to byla realita, koho baví takto sledovat jiné lidi?

Ukazuje se ale, že lidem nevadí, že reality show nemají s realitou téměř nic společného. Co je horší, baví je tuto „realitu“ života ostatních nasávat. Objevují se stále nové a nové reality show a většina má úspěch. Když se omrzí „úžasný skutečný život naprosto cizích lidí u nich doma“, nastupuje „úžasný skutečný život naprosto cizích lidí na farmě“, „úžasný skutečný život naprosto cizích lidí na staveništi“, nebo dokonce „úžasný skutečný život naprosto cizích lidí v pralese“. (Vážně. Slyšeli jste o „Kdo přežije“?) Občas se objeví show typu „úžasný skutečný život slavných lidí kdekoli“. Ty mají největší úspěch.

Je vidět, co diváci vlastně chtějí. V televizi neustále běží parodie na zprávy, hyperinteligentně vymyšlené talentové soutěže a různé druhy velmi reálných reality show. Reality show se prolínají s neustálým špehováním celebrit. To samozřejmě ukazuje na aktuální (skvělou) situaci české televizní tvorby. Bohužel to také ukazuje na inteligenci průměrného českého diváka.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio