Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Případ předraženého praní prádla pro Ministerstvo vnitra byl odložen

Společnost Dočista údajně získala zakázku na praní prádla pro vnitro bez řádného výběrového řízení, byla bez referencí i adekvátního živnostenského oprávnění v době přípravy smlouvy, neměla dokonce ani potřebné zařízení.

Společnost Dočista údajně získala zakázku na praní prádla pro vnitro bez řádného výběrového řízení, byla bez referencí i adekvátního živnostenského oprávnění v době přípravy smlouvy, neměla dokonce ani potřebné zařízení. Služby společnosti navíc byly podle ministerstva výrazně předražené.  Praní a čištění prádla vyšlo úřad zhruba na 27 milionů ročně, momentálně přitom za rok platí částku, která není vyšší než osm milionů.

V roce 2008 uzavřelo Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) s firmou Dočista několik smlouv. Jedna z nich uvádí, že společnosti by měly být prodány prostory v Kolíně, jiná zase poukazuje na prodej vybavení pro prádelnu. Než kontrakt o prodeji areálu v Kolíně vstoupil v platnost, Dočista si měla nemovitosti pronajímat. Podle další smlouvy měla firma na starost praní a čištění prádla pro vnitro.

Ministerstvo financí rozhodlo, že se prodej areálu kolínské prádelny  konat nebude. ZSMV již loni smlouvu s Dočista neobnovilo a vnitro přistoupilo k trestnímu oznámení. Vybavení bylo kvůli vzájemnému odstoupení od smlouvy na nákup zařízení prádelny vráceno k 1. dubnu.

Trestní oznámení podalo ministerstvo již před více než rokem kvůli výsledkům auditu. Státní zástupkyně pro Prahu 10 Václava Nováková soudí, že o podezření z trestného činu nejde. „Usnesení o odložení nyní bude přezkoumávat dozorový státní zástupce," řekla Nováková.

Případem se bude zabývat i civilní soud. Firma požaduje 7,5 milionu korun za vybavení kolínské prádelny, vnitro naopak tvrdí, že peníze dluží společnost Dočista. ZSMV už kvůli této zakázce muselo uhradit půlmilionovou pokutu, kterou mu udělil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Za další případy předražení zakázek o miliony korun budou nejspíš pykat dva bývalí manažeři ZSMV. Stíháni jsou na svobodě za porušování povinností při správě cizího majetku. Podobné případy jasně poukazují na to, proč Česká republika finančně strádá a kam mizí miliardy z rozpočtu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio