Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pro kuřáky a příznivce alkoholu se chystá speciální daň

Návrh Šťastného počítá se zvýšením ceny každé krabičky cigaret a každé lahve alkoholu o jednu korunu. Tím by se mohly vybrat až tři miliardy, které budou potřebovat zdravotní pojišťovny kvůli vyčerpání jejich rezerv.

Návrh Šťastného počítá se zvýšením ceny každé krabičky cigaret a každé lahve alkoholu o jednu korunu. Tím by se mohly vybrat až tři miliardy, které budou potřebovat zdravotní pojišťovny kvůli vyčerpání jejich rezerv. „Ministerstvo zdravotnictví má do června vypracovat příslušný legislativní návrh. Možnosti jsou dvě. Buď část peněz vybraných ze spotřební daně na tabákové výrobky přesunout změnou zákona o rozpočtovém určení daní ze státního rozpočtu přímo do zdravotního pojištění, nebo pro tento účel vytvořit zcela novou specifickou daň," uvedl Šťastný.

Odhady na letošní rok říkají, že na zdravotní péči bude chybět částka tří až pěti miliard korun. Podle memoranda, které Heger minulý rok uzavřel s lékařskými odbory, by navíc měly nemocnice zvýšit platy zdravotníků o 10 procent. Garance ministra ale klesla na pouhých 6,25 procenta a některé nemocnice platy zaměstnanců nenavýšily vůbec. Růst platů by přinesl akorát další zhoršení situace.

Šťastný neočekává, že by zavedení daně cílovou skupinu nějak pobouřilo. Jeho domněnky vycházejí z praxe Spojených států. „Občané to tam považují za spravedlivé vůči těm, kteří si kouřením či alkoholem poškozují své zdraví. A i u nás by kuřáci i konzumenti alkoholu mohli uvítat, že část peněz ze zdanění těchto výrobků se nerozplyne ve státním rozpočtu, ale půjde přímo na zdravotnictví," myslí si Šťastný.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio