Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

The Prostitutes součástí unikátní vizuální show

Fanoušci alternativních The Prostitutes se ještě ani nestačili vzpamatovat z neotřelého turné k revolučnímu pankáčskému filmu Don´t Stop a pražská formace jim ukázala zase jinou svoji tvář a neméně zajímavou!

Pražský palác Akropolis dal už poosmé prostor vizuálnímu umění. Festival Multimediale se snaží propojit živé hraní s obrazem. Tentokrát jeho součástí byli alternativní The Prostitutes. Česká kapela s britským zpěvákem tento rok vydala nové album, Deaf to call, na kterém se významně podílel světoznámý hudebník Martin Glover. To tvořilo torzo celého vystoupení. Zazněly ale i „staré, známe“ pecky z desek Get me out of here a Hometown zombies.

Výjimečný zážitek to byl nejen pro lidi, kteří šli na The Prostitutes poprvé, ale i pro ty, kteří na pražskou skupinu chodí pravidelněji. Adrian T. Bell a spol. totiž ukázali trošku jinou tvář. Vizualizace jejich písniček totiž fungovala jako další forma propojení mezi hudebníky a fanoušky. Byla to další forma, kterou mohla kapela zprostředkovat svého ducha a smysl písní přenést na posluchače. Něco jako videoklip, ale fungující na primitivnější bázi. Na druhou stranu, videoklip neobsahuje ten bezprostřední kontakt, spontánnost a energii živých vystoupení.

Podobné vizuální představení, jen bez živé kapely, není u nás něčím vzácným. Videomapping, jak se tento směr vizuálního umění nazývá, se u nás už nějaký ten rok vyvíjí a stává se více a více populárnějším. Určitě jste už podobnou show viděli na fasádách domů nebo s tryskající vodou. The Prostitutes se tak stali jakousi živou, pohyblivou projekční plochou. Jeviště Paláce Akropolis navíc bylo posázeno plátny, která pozoruhodný zážitek ještě navyšovala. 

Spojení videomappingu s kapelou a jejich koncertním vystoupením nebylo zas tak těžké. Koncept vizualizace celého setu The Prostitutes měl na starosti light designer Tomáš Pejša spolu s Kristinou Šedivou. Jejich záměrem bylo vytvoření obrazového backgroundu, který by fanouškům přiblížil každou píseň trošku jiným způsobem. Naznačil by skryté či nové významy, které obsahují. To se jim podařilo. Fanoušci odcházeli nasátí a infikovaní hudbou, která jim přidala ten večer o jeden rozměr více.

Kapela The Prostitutes se v Praze představí tento rok ještě jednou. 18. prosince v Malostranské besedě ukážou svým fanouškům zase trošku něco jiného. Vystoupí totiž v rámci speciálního vánočního koncertu.

V příštím čísle EASY Magazínu se těšte na velký rozhovor s kapelou na téma alternativní klubové scény u nás.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio