Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Protest svolaný Holešovskou výzvou se blíží

Informace o Holešovské výzvě, nyní již tedy Národní radě, sice v posledních dnech utichly, avšak projekt pokračuje dál a chystá masové protesty. Aktivisté, kteří se k Holešovské výzvě hlásí, sami sebe popisují jako obyčejné občany, kterým není lhostejná jejich budoucnost.

Informace o Holešovské výzvě, nyní již tedy Národní radě, sice v posledních dnech utichly, avšak projekt pokračuje dál a chystá masové protesty. Aktivisté, kteří se k Holešovské výzvě hlásí, sami sebe popisují jako obyčejné občany, kterým není lhostejná jejich budoucnost. Nejedná se o stoupence té či oné politické strany, ale naopak o početnou skupinu lidí, které spojuje jeden cíl – lepší život.

V lednu tohoto roku se uskutečnila konference, v jejímž rámci se řešily otázky morální krize, krize demokracie, hledání viníků, kteří mohou za současnou situaci v republice a mnoho dalšího. Z jednání vzešla řada požadavků, směřovaných zejména na členy vlády a parlamentu. Mimo jiné se jednalo o demisi vlády a jmenování úřednické vlády odborníků, uzákonění všeobecného referenda, zahájení penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy, či odstoupení prezidenta republiky Václava Klause do týdne po jmenování nové vlády. Všechny tyto požadavky měly být podle Výzvy naplněny do konce února.

Je březen a jak je vidět, nezdá se, že by členové vlády a parlamentu byli z předložených požadavků neklidní. Proto se Národní rada rozhodla přistoupit k razantnějším krokům v podobě masových demonstrací v Praze a ve větších městech, které by měly vypuknout 15.3.2012 od 17,00 a na které by mohla navázat také generální stávka, jak uvedl pro Parlamentní listy Zdeněk Ponert, jeden z aktivistů Národní rady.

To, co Národní radu odlišuje od všech ostatních skupin a hnutí, je fakt, že se rozhodla dílčí skupiny spojit v jeden celek a pokusit se bojovat společně. V nedávné době probíhaly protesty lékařů a odborářů, před týdnem zas protestovali studenti. Nezdá se ale, že by jedna z těchto skupin dosáhla extrémně dobrých výsledků. Pokud se však jednotlivé skupiny naučí spolupracovat, možná, že společně mohly dosáhnout nějakého výsledku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio