Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Průměrné mzdy jsou o pětistovku vyšší, reálný posun je ale minimální

Aktuální průměrná mzda v České republice dosahuje částky 24 319 korun, z čehož vyplývá její zvýšení o 522 korun. Pokud se ale podíváme na její reálnou výši, odečtením inflace se dostaneme na pouhé tři desetiny procenta růstu.

Aktuální průměrná mzda v České republice dosahuje částky 24 319 korun, z čehož vyplývá její zvýšení o 522 korun. Pokud se ale podíváme na její reálnou výši, odečtením inflace se dostaneme na pouhé tři desetiny procenta růstu. Spotřebitelské ceny totiž minulý rok vystoupaly o 1,9 procent. V posledním čtvrtletí minulého roku mzda dokonce poklesla, a to jak v podnikatelské, tak i nepodnikatelské sféře. „Ekonomika je v recesi, růstové vyhlídky jsou chabé, nezaměstnanost roste a pokles reálných mezd je odrazem této nepříznivé situace," zhodnotil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Přesto si pracovníci v některých oborech nemohou stěžovat, jejich mzdy totiž velkou rychlostí rostou. „Nejvyššího meziročního přírůstku dosáhli v závěru roku pracovníci v informačních a komunikačních činnostech, kde rostou platy nadprůměrným tempem již dlouhodobě. V žebříčku průměrné mzdy se tento obor s hodnotou přes 46 tisíc korun dostal ve čtvrtém kvartálu na první místo, když předhonil tradičně vedoucí obor pojišťovnictví a peněžnictví," prozradil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vyhlídky na letošní rok asi nikoho nepřekvapí, a to bohužel v tomto negativním slova smyslu. Inflace by měla dosáhnout úrovně, která neumožní reálné zvýšení průměrné mzdy, ta naopak nejspíš poklesne. Opět ale nejde o snižování platu hovořit globálně, pracovníci ve finančních institutech, farmacii či průmyslu si podle všeho polepší. Předpokládá se také, že firmy zvolí selektivnější přístup k zaměstnancům a těm, kteří výrazně přispívají k zisku nebo se jinak významně podílejí na chodu firmy, by se tak mohla jejich snaha finančně zúročit.  Nepřehlédnutelný je ale fakt, že dvě třetiny lidí na průměrný plat ani nedosahuje.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio