Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

První pracovní pohovor: Jak na to?

V dnešní době je stále těžší získat dobrou práci. Pokud vás někde už pozvou na pohovor, nesmíte promarnit příležitost.

Je samozřejmě nutné se na rozhovor pořádně připravit. Rezervujte si dostatek času. Přípravu nepodceňujte, improvizace bývá považována za neprofesionální. Věnujte pozornost detailům. Neúspěch může zapříčinit i chybné podání ruky (příliš slabý nebo naopak příliš silný stisk). Pokuste se vhodně obléct a dejte si pozor na řeč těla. (Není dobré vypadat moc nervózně,...)

Ujasněte si svoje přednosti a dosavadní úspěchy. Věnujte pozornost kvalitě životopisu. Můžete si nechat poradit od někoho, kdo už pár pohovorů absolvoval.

Seznamte se s nejčastěji kladenými otázkami. Ve většině oborů zahrnují témata, jako je zvládání stresu, práce v týmu, jazykové schopnosti nebo třeba osobnostní rysy.

Mělo by vám být jasné, jaký plat očekáváte. Buďte připraveni i na otázky na toto téma. Je možné, že se vás zeptají také na jiné vaše požadavky.

Je dobré si plánovat, co uděláte, pokud se během pohovoru stane to a to, ale vždy se může stát, že se budete muset uchýlit k (tak neprofesionální) improvizaci. Občas je to nutné, protože potenciální zaměstnavatel zkouší vaši kreativitu. Jednoduše řečeno, nebojte se na nečekané otázky poskytnout neočekávané odpovědi...

-------------------------------------------------------------

Odpovědi na zkouškové otázky uchazeče o pracovní místo v Google Inc, který sice získal 0 bodů ze zkoušky, ale přesto byl přijat:

1. Během které bitvy zemřel Napoleon? ... Během té poslední.

2. Kde byla podepsána Deklarace nezávislosti? ... Dole, na poslední stránce.

3. Hlavní příčina rozvodu? ... Svatba.

4. Hlavní příčina neúspěchů? ... Zkouška.

5. Co jste nikdy neměl k snídani? ... Oběd a večeři.

6. Co vypadá jako půlka jablka? ... Druhá půlka.

7. Pokud hodíme červený kámen do modrého moře, jaký bude? ... Mokrý.

8. Jak může být člověk osm dní bez spánku? ... Bez problémů, vždyť v noci spí.

9. Pokud budete mít tři jablka a čtyři pomeranče na jedné dlani a čtyři jablka a tři pomeranče na druhé, co budete mít? ... Opravdu velké dlaně.

10. Osm zedníků postavilo zeď za deset hodin, kolik času to zabere čtyřem zedníkům? ... Nezabere to žádný čas, zeď již byla postavena.

11. Jak můžeme hodit vejce na betonový základ tak, abychom ho nerozbili? ... Jakkoliv, vejce v žádném případě nepoškodí betonový základ.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio