Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Půda pro nového operátora připravena, ČTÚ draží kmitočty

Nejcennější jsou pro ČTÚ frekvence po analogovém vysílání v pásmu 800 MHz, jejichž cena je dohromady 6,6 miliard. Vydražení kmitočtů poskytne možnost pro výstavbu rychlých mobilních sítí LTE, které se mohou pyšnit pětkrát vyšší rychlostí než sítě 3G.

Nejcennější jsou pro ČTÚ frekvence po analogovém vysílání v pásmu 800 MHz, jejichž cena je dohromady 6,6 miliard. Vydražení kmitočtů poskytne možnost pro výstavbu rychlých mobilních sítí LTE, které se mohou pyšnit pětkrát vyšší rychlostí než sítě 3G. ČTÚ od aukce očekává i příchod nového operátora na trh. „Hlavním cílem této aukce je v relativně krátké době zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu takzvané čtvrté generace. Navrhované podmínky jsou nastaveny tak, aby v případě reálného zájmu umožnily vstup dalšího mobilního operátora," zaznělo na pondělní  tiskové konferenci slovy předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka.

Výběrové řízení by mělo být vypsáno 22. června, zájemci o účast se pak budou mít čas na podání přihlášek do 10. srpna, tedy 49 dní od vyhlášení. V rámci přihlášky je nutné složit minimálně osmdesáti milionovou záruku, maximum bylo stanoveno na čtvrt miliardy, záleží na zvažovaném počtu nabídek. Uchazeči, kteří podmínky splní, obdrží na konci září pozvání k aukci. Ta bude probíhat elektronicky na konci listopadu, kmitočty se pak mají přidělovat koncem prosince a jejich platnost potrvá do března 2028.

Koupě frekvence v pásmu 800 MHz je podmíněna závazkem pokrytí řídce osídlených okresů. Za každý, který bude pokryt z 95 procent rychlostí nejméně dva Mbit/s, získá zájemce oprávnění pokrýt i jeden lukrativnější region. Operátor také bude povinen do 30 měsíců od přidělení frekvencí pokrýt 95 procent řídce osídlených okresů, pět let přitom bude mít na pokrytí všech okresů z obou skupin.

Uživatelé vysokorychlostního internetu se mohou těšit na jeho rozvoj, část zisku z aukce chce totiž ČTÚ do této oblasti investovat v rámci strategie Digitální Česko. Pokud vše půjde podle očekávání, v dohledné době bychom se levného volání mohli dočkat. Krom snížení operátorského poplatku přistoupil ČTÚ přípravou aukce k dalšímu plánovanému kroku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio