Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Rasově motivované vraždění ve Francii: vrah dětí, vojáků a rabína stále uniká

Jeden zatím neznámý útočník terorizuje v posledních dnech jižní Francii. Na ukradeném skútru a se zbraní v ruce brázdí okolí města Toulouse. A vraždí. Minulý týden mu padli za oběť tři vojáci francouzské armády, všichni afrického či karibského původu. V pondělí 19.

Jeden zatím neznámý útočník terorizuje v posledních dnech jižní Francii. Na ukradeném skútru a se zbraní v ruce brázdí okolí města Toulouse. A vraždí. Minulý týden mu padli za oběť tři vojáci francouzské armády, všichni afrického či karibského původu. V pondělí 19. března potom zaútočil před židovskou školou, kde zastřelil mladého rabína a tři děti ve věku 3, 6 a 10 let. Svůj druhý výpad si pravděpodobně natočil na videokameru, kterou měl zavěšenou na hrudi, což ukazuje na chladnokrevné a promyšlené jednání.

Na případ byla nasazena speciální policejní jednotka RAID. Její příslušníci se nejprve domnívali, že by za útoky mohl stát jeden ze tří mužů, kteří dříve sloužili ve stejném pluku jako tři zabití vojáci a byli vyloučeni za sklony k neonacismu. Všichni však již byli vyslechnuti a podezření se nepotvrdilo. Tajemný tetovaný vrah na skútru tak stále uniká. Nicolas Sarkozy na jihozápadě Francie vyhlásil v pondělí večer tzv. šarlatový (tj. nejvyšší) stupeň rizika teroristického útoku – stalo se tak vůbec poprvé v historii země.

Pohnutky muže jsou zatím neznámé, spekuluje se však o dvou možných motivech. První možností, která každého napadne okamžitě, je nenávist k etnickým menšinám – obzvláště antisemitismus, ale nejen on, neboť vojáci byli i jiného než židovského původu. Tato hypotéza má však jeden zásadní háček. Rasová nenávist, která je ve Francii stejně jako pravicový extremismus poměrně častá, bývá v této zemi namířená především proti arabským přistěhovalcům. A fakt, že žádný arab se (zatím) obětí nestal, tak pravděpodobně ukazuje na trohu odlišné zaměření vraždícího muže.

Druhou možností je, že se jedná o islámského radikála. Tomu by napovídalo jak částečně antisemitistické zaměření jeho činu (zemřel rabín a tři židovské děti, všichni čtyři měli kromě francouzského i izraelské občanství), tak fakt, že výsadkový pluk, z něhož pocházeli zavraždění vojáci, je nasazen v Afghánistánu v rámci účasti Francie na akcích spojeneckých sil NATO.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio