Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Řidič, který kreslil tykadla politikům, uniká policii

Už v pondělí měl Roman Smetana nastoupit do vězení, aby si odpykal sto dnů za své "nežádoucí umělecké projevy" (více o odmítání Smetany nastoupit do vězení čtěte zde). Olomoucký řidič autobusu však vězení naprosto ignoruje a před policií se schovává.

Už v pondělí měl Roman Smetana nastoupit do vězení, aby si odpykal sto dnů za své "nežádoucí umělecké projevy" (více o odmítání Smetany nastoupit do vězení čtěte zde). Olomoucký řidič autobusu však vězení naprosto ignoruje a před policií se schovává. Soud vydal pokyn k zapsání tohoto muže do databáze hledaných osob. 

Olomoucký řidič autobusu v roce 2010 pokreslil nejméně třicet reklam na autobusech veřejné dopravy. Přidělal politikům tykadla a pod reklamy přidal peprné komentáře, většinou nadávky na adresu zobrazených politiků. Podle vlastních slov obviněného řidiče byly komentáře na plakátech pouze jeho veřejnou komunikací s politickou reprezentací státu.

Roman Smetana uhradil veškerou škodu, kterou způsobil na olomouckých autobusech hromadné dopravy. Další tresty jsou podle jeho slov naprosto nesmyslné. Soud mu totiž uložil ještě sto dnů obecně prospěšných prací, které odmítl přijmout. Jelikož se ale Smetana trestu vyhýbá, změnil se rozsudek soudkyně na sto dní vězení. Příznivci Smetany tvrdí, že za změněným rozsudkem je soukromý zájem soudkyně, kterou totiž není nikdo jiný než manželka poslance Langra.

Na internetu vznikají různé stránky na podporu obviněného Smetany. Lidé dokonce sepisují petice za jeho nevinu. Naše republika se rozdělila na dva tábory, přimež jedni jsou pro důrazné potrestání, druzí pro úplné zproštění viny obžalovaného.

Pokud budeme trestat normální lidi za jakékoliv projevy vlastních názorů, nemůžeme už říkat, že žijeme v demokratické státě. Demokracie je přece stav, kdy každý může vyslovovat vlastní názor a žádné postihy mu za to nehrozí. Roman Smetana je tedy normální člověk říkající, poněkud radikálně, svůj názor. Pokud zaplatil způsobenou škodu, není důvod pokládat ho za kriminálníka. Má pravdu, v jeho případě jde o nesmyslné trestání.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio