Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ruský dodavatel ropy má pro Česko ropu až jenom na tři dny

Ruský ropný monopol Transněfť v pondělí ohlásil, že už má ropu pro Českou republiku pouze na tři dny. Zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už nebudou. Ruské firmy nepředložily návrh na prodloužení dodávky ropy do naší země. Obavy z minulého týdne se tak stanou skutečností.

Ruský ropný monopol Transněfť v pondělí ohlásil, že už má ropu pro Českou republiku pouze na tři dny. Zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už nebudou. Ruské firmy nepředložily návrh na prodloužení dodávky ropy do naší země. Obavy z minulého týdne se tak stanou skutečností. V dubnu dodá Rusko do Česka o osmdesát procent méně ropy než v předešlých měsících.

Avšak jak řekl odborník ministerstva průmyslu a obchodu serveru Aktualne.cz, pro české firmy to nepředstavuje žádný problém. Potřeba ropy se může pokrýt alternativní cestou ropovodem z Terstu, řekl v pondělí Pavel Šenych z oddělení plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu a opchodu (MPO). Situaci ještě jistí Státní fond hmotných rezerv, kde je zásoba ropy na více než tři měsíce. Pokud by se zkombinovala tato dvě řešení, má Česká republika ropu ještě na nejméně třičtvrtě roku. 

Hlavní ropné společnosti z Ruska v poslední době odklánějí ropu z ropovodu Družba. Nový terminál Usť-Luga na pobřeží Baltského moře jim přitom umožnil odklánět od ropovodu z dob komunismu ještě větší množství suroviny.

Lidé se nejvíce bojí velkého zdražování ropy. To ale vyvrací ministerstvo průmyslu a obchodu, které označilo tyto obavy za zbytečné. Ropa se jistě nebude zlevňovat, ale podle úřadů ani drasticky zdražovat. Veškerou spotřebu pokrejí jiné ropovody. Otázkou však zůstává, jestli to nebude signál ke zdražování benzínu u čerpacích pump. Ti toho mohou pěkně využít s "výmluvou" na ropnou krizi.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio