Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ruzyně bude Havlova

Několik měsíců diskutovaný plán schválila vláda. Z Letiště Praha Ruzyně se stane na počest zesnulého exprezidenta České republiky Letiště Václava Havla. Již letos by se měl podle ministra dopravy Pavla Dobeše název změnit – datum je určeno na 4. října, tedy na 76.

Několik měsíců diskutovaný plán schválila vláda. Z Letiště Praha Ruzyně se stane na počest zesnulého exprezidenta České republiky Letiště Václava Havla. Již letos by se měl podle ministra dopravy Pavla Dobeše název změnit – datum je určeno na 4. října, tedy na 76. výročí narození bývalého prezidenta. A bude stát zhruba čtyři miliony korun.

Nejdražší na úpravě názvu letiště bude samotný nápis – dále se budou muset nově namluvit hlášení do letištní haly a palub letadel, přetisknout informační materiály. Jenomže vládou schválený nový anglický název "Prague Airport – Václav Havel" v češtině přesně zní „Pražské letiště – Václav Havel“. Překladatelé si stěžují, že název tedy evokuje dvě nesouvislé věci. Aby název zněl správně, měl by v angličtině znít „Václav Havel Airport – Prague“, nebo „Prague Airport of Václav Havel“. Překladatel a publicista František Fuka potvrdil zmatenost rozeslaných dokumentů se špatně formulovaným názvem letiště. Společnost Letiště Praha má ještě několik měsíců na přípravu definitivní verze názvu. Podle mluvčí společnosti Evy Krejčí, která se k problému vyjádřila pro server iDNES.cz, chtělo letiště první verzí názvů umocnit jméno bývalého prezidenta. Nejvhodnější anglický ekvivalent tedy může být ještě přehodnoceno.

Původně přišel s nápadem přejmenování letiště režisér Fero Fenič hned den po úmrtí Václava Havla. Na internetových stránkách, kam Fenič vystavil svou výzvu, do dnešního dne přibylo více jak 83 tisíc podpisů. Nelze ale říci, že všichni s přejmenováním letiště souhlasí. Mezi tisícovkami kladných ohlasů se ozvalo mnoho odpůrců. Výzva Feniče tedy putovala i k vládě – režisér poslal dokument primátorovi, parlamentu, několika představitelům politických stran, premiérovi a čekal, jak politici zareagují. Ti zprvu návrh brali s odstupem, ale zhruba po měsíci se k nápadu přiklonil primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s radními. Podle něj by letiště se jménem Václava Havla zviditelnilo Prahu a její význam. Ministr financí Miroslav Kalousek musel přiznat, že vláda dostávala natolik velké množství podmětů, že už dlouho nelze čekat s diskuzí na toto téma. Letiště Ruzyně totiž patří státu – ten reprezentuje ministerstvo financí, které je jediným akcionářem letiště.

Fero Fenič je tedy nadšený rozhodnutím vlády – a není zklamaná ani Dagmar Havlová, která nápad podporovala. Jméno Václava Havla nemůže nikde ve světě udělat ostudu. A v tom je kus pravdy – Havel je vskutku jediným českým politikem, kterým se můžeme v zahraničí bez ostychu chlubit…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio