Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sarkozy má v úmyslu omezit počty přistěhovalců mířících do Francie

Sarkozy se nechal slyšet v místní televizi, že Francie má problémy s přílišným přílivem imigrantů, a je tedy potřeba omezit počty cizinců stěhujících se do země. V televizní debatě zveřejnil svůj plán omezení počtu přistěhovalců na polovinu současného stavu.

Sarkozy se nechal slyšet v místní televizi, že Francie má problémy s přílišným přílivem imigrantů, a je tedy potřeba omezit počty cizinců stěhujících se do země. V televizní debatě zveřejnil svůj plán omezení počtu přistěhovalců na polovinu současného stavu. Prohlásil, že si za tímto krokem bude stát, pokud bude příští měsíc opět zvolen do prezidentského křesla.

„Náš systém integrace funguje stále hůř, protože máme na svém území příliš cizinců a nejsme už schopni jim zajistit bydlení, zaměstnání či vzdělání,“ vysvětloval důvod svého stanoviska Sarkozy v úterní televizní debatě na stanici Francie 2. Uvedl, že v současné době se počet přistěhovalců za rok pohybuje okolo 180 000, tento počet cizinců stěhujících se do Francie chce snížit na 100 000. Uznal sice, že přistěhovalectví je pro zemi i dobrou věcí, zároveň však musí být řízeno státními kvótami. Například nárok na dávky by podle Sarkozyho názoru měli mít pouze lidé, kteří ve Francii žijí 10 let a pracují alespoň 5 let.

Sarkozy proslul svými kontroverzními názory proti přistěhovalcům, které dělí Francouze na dvě strany. Jedni mu tleskají a druzí kritizují jeho očividné populistické kroky a poukazují na Sarkozyho původ: jeho otec byl totiž maďarský imigrant. Proslul také kontroverzním přesunem Romů ze země. Těmito kroky se snaží naklonit příznivce francouzské ultrapravice a pokouší se tak ukořistit hlasy rivalce Marine Le Penové. Favoritem voleb je však stále sociální demokrat Francois Hollande, ten by podle předběžných průzkumů vyhrál s poměrně slušným odstupem, má podporu cca 54 % voličů.

Je očividné, že se Sarkozy snaží řadou populistických kroků oddálit svou prohru v blížících se volbách, je však otázkou, zda si těmito výroky pouze nezhorší preference před širokou veřejností.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio