Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sarkozyho syn házel rajčata po policistce. Krátce před volbami

Ve Francii se blíží prezidentské volby a kampaně jsou v plném proudu. Současná hlava státu, Nicolas Sarkozy, si přitom vysloužila poněkud negativní pozornost. Patnáctiletý syn Louis Sarkozy házel se svými kamarády rajčata a hrací kuličky na policistku.

Ve Francii se blíží prezidentské volby a kampaně jsou v plném proudu. Současná hlava státu, Nicolas Sarkozy, si přitom vysloužila poněkud negativní pozornost. Patnáctiletý syn Louis Sarkozy házel se svými kamarády rajčata a hrací kuličky na policistku. Otec se za chlapcovo uličnictví omluvil. Hovořil o „nešťastném gestu dítěte“.

O incidentu informovala francouzská média. Policejní hlídka právě procházela před prezidentským Elysejským palácem, když se hlava jedné strážnice stala terčem létajících rajčat a hracích kuliček. Ukázalo se, že viníkem byl Louis Sarkozy, nezletilý syn prezidenta.

Zasažená žena podala stížnost, ale neměla v úmyslu vznést žalobu. Vedoucí kanceláře policejního ředitelství ji následně měl požádat, aby se s ohledem na předvolební kampaň o události příliš nešířila. Prezident Sarkozy se jí potom osobně omluvil. Celá aféra tak byla napůl zapomenuta, dokud nepřišla francouzská média s obviněním, že se ji Sarkozy snaží ututlat. Konzervativní prezident se totiž prezentuje jako bojovník proti zločinu a podobný skandál by mu jistě nepřidal šancí na znovuzvolení, o které tak vehementně usiluje.

„Fakt, že právě probíhá volební kampaň, zcela určitě sehrál zásadní roli v tom, že stížnost nebyla projednávána. Je docela dobře možné, že vše bylo ututláno, aby se Sarkozy vyhnul trapné situaci. To nebyly žádné dětské žerty, Louisovi je 15 let,“ sdělila policie.

Sarkozy bude ve volbách koncem dubna usilovat o druhý mandát, průzkumy mu ale velkou šanci nedávají. Jeho popularita rapidně klesla. Jeho nejvážnějším soupeřem v boji o prezidentské křeslo je momentálně socialista Francois Hollande, který by podle sociologů mohl zvítězit v prvním i druhém kole hlasování.

Svého spojence v Evropské unii se pokouší podpořit i německá kancléřka Angela Merkelová. Zatím nejvýraznějším projevem Sarkozyho kampaně byl plán omezování přistěhovalců ve Francii. Podle něj má země už tak potíže s příliš velkým počtem obyvatel.

Sarkozyho naděje na úspěch nebyly velké ani před incidentem jeho syna Louise. Házení rajčat na policistku tak nejspíš nebude žádným zlomem, který by způsobil tatínkovu prohru ve volbách. V každém případě ale budou mít mnozí pocit, že se jednalo o uličnictví nevychovaného drzouna. A jelikož jablko nepadá daleko od stromu, Sarkozymu na oblíbenosti rozhodně nepřidá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio