Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Secret of raw aneb Jak jí vitariáni

Vegetariáni nejí maso a vegani se smí živit pouze neživočišnými produkty. Ano, s těmito životními styly už jsme se zajisté všichni potkali a většina z nás dokonce i ví, o co jde. Ale kdo jsou vitariáni a jaké zákazy či pravidla dodržují?

POUZE SYROVÁ STRAVA

Vitariánství k nám přišlo teprve nedávno, a to z Ameriky, kde se stalo hlavním životním stylem mnoha lidí. Tušíte správně, že za popularizaci mohou především celebrity, které si tento nový výživový, a tím pádem i životní styl zvolily jako další z mnoha „dietních a očistných“ programů. Není to však žádná sranda, neboť vitariáni smí přijímat pouze tepelně neupravenou potravu rostlinného původu. Mají to tedy mnohem složitější než již zmínění vegetariáni, kteří se mohou stravovat „zcela“ běžně, pouze vynechávají jeden typ potravin.

OVOCE, ZELENINA! A CO JEŠTĚ?

Pokud se ptáte co jiného kromě ovoce a zeleniny vlastně můžou tito lidé jíst, věřte, že toho už moc není. Nejčastěji se pojídají ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny, vše samozřejmě v syrovém stavu. Vypadá to strašně? Ano, na první pohled se opravdu může zdát, že je to čiré bláznovství a normální člověk se nikdy nemůže z podobných jídel pořádně najíst. Opak je ale pravdou. K tomu však později. Hlavní otázka totiž zůstává – proč? Proč to lidé dělají? Odpověď je vlastně velmi jednoduchá. Pro zdraví.

OČISTA & ROVNOVÁHA

V dnešní době jsme stále obklopeni věcmi, které našemu zdraví očividně opravdu škodí. A v jídle to platí dvojnásob – nejenže ho máme nadbytek, a tak spořádáme i třikrát více kalorií, než by našemu tělu stačilo, jde i o to, jaké látky do těla potravou dostáváme. Éčka, konzervanty, barviva a další z tisíce látek, které způsobují civilizační choroby, suneme prostřednictvím stravy do těla prakticky denně. A co je nejhorší – aniž bychom o tom věděli. Málokdo si totiž opravdu pečlivě pročítá etikety potravin, a tak většina nemá ani páru o tom, co při příjmu sladkých tyčinek či minerálek láduje do těla jako do kanónu. Nemůžeme se tedy divit, že si pár tímto stylem znechucených lidí řeklo DOST a začalo se více zajímat o to, co jí. Podle vitariánů stačí totiž dodržovat tento životní styl půl roku a tělo se nejen dokonale pročistí, ale začne pracovat na 100 % a zvýší se jeho obranychopnost. A dalších výhod bychom mohli vyjmenovat ještě celou řadu. Tepelnou úpravou se totiž většina důležitých a zdraví prospěšných látek zničí a přínos těchto potravin pak bývá pouze minimální.

ALE JAK NA TO?

Zřejmě jen málo z nás si doopravdy troufne tento životní styl začít provozovat, nicméně za zkoušku to rozhodně stojí. Stravovat se tímto stylem doma je však poněkud obtížné, a proto zkuste navštívit například speciální RAW FOOD restauraci na Žižkově, která – jako jediná v Praze – vaří pouze a jenom raw stravu. A divili byste se, jak kvalitně, chutně a opravdu POŘÁDNĚ se tam dá najíst. Recenzi na tuto restauraci naleznete v příštím EASY časopise, více informací na http://www.secretofraw.cz/index.php/cz/o-restauraci/clanky/raw-food-rest....

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio