Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Sen – věc, která se děje všem, ať chceme nebo ne

Sny představují soubor myšlenek a představ – takže, jak na tom jste?

Zná to každý (!) z nás. Jdete spát a i když nic nevnímáte, víte, že někde jste, někdo na vás mluví a něco děláte. A když se proberete, těžko si vzpomenete, co to v noci bylo... Řeč je o snech, pro někoho příjemné zpestření noci, pro někoho noční můra buď kvůli mnohdy strašidelnému ději, nebo kvůli tomu, že se po takovém snu člověk cítí unaven.

Nyní si pojďme trošku vědecky ukázat, co a kdy ten sen je (i když to většina z vás určitě ví). Sen je vlastně zážitek iluzorních obrazů, hlasů nebo jiných vjemů vytvářených mozkem během spánku v rámci procesu snění. Sny často ukazují události, které jsou ve skutečnosti nemožné nebo nepravděpodobné, a jsou obvykle mimo kontrolu spáče. Vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek a představ spícího. Sen je tudíž významná psychologická událost. Toť teta wikipedia. Co říkají naše osobní zkušenosti? Že se většinou zdají blbosti, které ale chceme po probuzení navrátit. Přeci jen…Kdy já osobně si zahraju golf na dálnici v Americe (která, nevím proč, vypadá jako Smíchovské nádraží) a do toho na vás huláká Petra Kvitová, že je na to fakt zvědavá a jí při tom žužu?

Jistě, noční můry jsou něco jiného. Ty se ale ve většině případů zobrazují jen tehdy, pokud máme špatnou náladu, strach nebo jsme prostě strašpytlové. Zde ale poradím jednu zásadní věc. Sám spánek, kdy se (jen mimochodem) střídá NON-REM a REM (hm, jedna americká kapela asi hodně dlouho vymýšlela název, co?) fáze, kde právě při REM (Rapid Eye Movement) se nám zdají sny, je činnost, při které se odpočívá. Tudíž bychom měli zalehat do postele ve chvíli, kdy si opravdu potřebujeme odpočinout a mít čistou a klidnou hlavu.  V tu chvíli eliminujeme riziko výskytu tzv. nočních můr.

Něco jiného jsou noční děsy. Nepříjemné pocity, které se dostavují většinou těsně po probuzení. V takovém stavu se proberete, ale vlastně jste stále součástí snu, tudíž vám nezbývá (resp. všem okolo) než čekat, až se proberete naplno a vy pak můžete usnout znovu. Pokud se vám stane, že znovu usnout nechcete, dejte si čaj, nebo si oloupejte pomeranč (nebo vše, co říká Manny Bianco v prvním díle seriálu The Black Books), abyste se dostatečně uklidnili a dokázali tak oddělit realitu od fikce. Tady se ale můžeme konspirativně zastavit u pojmů realita a fikce. Jak dokážete rozlišit co je co, když jedno přestane být zajímavé a to druhé je nepoznané?

Narážím zde na velice dojemný film Čaroděj ze země Oz, kdy Dorota omdlí a dostane se do světa tak reálného, že vlastně nejde rozeznat realitu a fikci. Ten moment, kdy se sen stane skutečností a vy vlastně ani nechcete do reality. Ano, nyní je moment na film Inception. Sen ve snu ve snu…Kdy vlastně dokážete rozlišit, zda jste ve snu, nebo v realitě? Dokáže vás to (nebo aspoň Leonarda dokázalo) dohnat do stavu paranoie. Zastaví se káča? Pokud chcete, aby se Nezastavila, doporučím vám jeden trik.

Tato technika se doporučuje, když si chcete sny zapamatovat. Vždy, když se proberete ze snu, chtě – nechtě vezměte tužku a papír, vše zapište a teprve poté jděte spát. Po několika týdnech možná dospějete k zajímavé situaci – vás mozek, díky tomu, že VY přikládáte snům určitou váhu, může začít sny představovat jako realitu. Vy tak budete unavení, ale snové vize a realita se mohou spojit a vy tak můžete zažít něco, co se dá jednoduše nazvat „trip“. Dejte si ale pozor, toto není nic zdravého a může vás to vážně narušit (proto nic nedoporučuji!). Co však můžu doporučit je si sny nechat vysvětlit. Mnoho obrazů totiž má určitý význam. A pozor, smrt není nic extrémního, může jít jen o změnu.

Typický příklad je tekoucí voda. Pokud se vám zdá, že stojíte pod vodopádem a že vás voda příjemně obklopuje a pohlcuje a že můžete dokonce vnímat teplotu…Může být už pozdě a vám se stala trapná situace ve spánku, která končí praním povlečení a dlouhým vysvětlováním. Samozřejmě je příjemnější, pokud se vám zdá třeba o přítelkyni/příteli. To totiž znamená, že máte hlavou plnou příjemných zážitků (ne nutně spojených s ní/ním), jde pouze o to, že jste opravdu spokojeni.

Sny nezatracujte. Pokud vás trápí nesmysly, zkuste kreslit jako Jan Švankmajer, pokud vás trápí noční běsy/můry, zkuste omezit horory a sci-fi, potažmo FPS počítačové hry a televizi…A pokud se vám zdají věci pěkné, užijte si je…V každém případě nezapomeňte na jednu věc…

Je to jen a pouze sen.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio