Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Senátem zrušení emisních poplatků neprošlo, chce je zvýšit

Poslanci měli v plánu do deseti let odpustit znečišťovatelům poplatky za vypouštění emisních látek do ovzduší. Své "ano" návrhu dali v únoru i přes nesouhlas ministra životního prostředí Tomáše Chalupy.

Poslanci měli v plánu do deseti let odpustit znečišťovatelům poplatky za vypouštění emisních látek do ovzduší. Své "ano" návrhu dali v únoru i přes nesouhlas ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Senát ale zaujal opačný postoj a vypadá to, že se znečišťovatelé plácnou přes kapsu. To byla koneckonců i původní vládní podoba novely, která říkala, že by se poplatky měly mezi lety 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5 násobek aktuální výše. „Navrhujeme, aby látky, kterých se to bude dotýkat, byly jenom čtyři, na rozdíl od současných 20," sdělil Chalupa a dodal, že ostatních 16 látek životní prostředí tak zásadní měrou neovlivňuje.

Komu se ale návrh tak úplně nelíbí, jsou ekologická hnutí. I velcí znečišťovatelé totiž budou mít únikovou cestičku, jak se poplatkům vyhnout. Pokud totiž podniky vyhoví podmínkám a využijí nejlepší dostupné technologie, nebudou muset zaplatit. Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace řekl, že škála nejlepších technologií je natolik rozmanitá, že i významní znečišťovatelé mohou působit relativně ekologicky a poplatku se tak vyhnout.

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha přesto konstatoval, že tu největší chybu svým rozhodnutím Senát zažehnal. „Senátoři napravili nejhorší chybu sněmovny. Pro statisíce lidí na Ostravsku, kteří trpí a musí dýchat špinavý vzduch, to je velká úleva," řekl Kotecký.

Jiří Bis, který chtěl poplatky snižovat, své rozhodnutí zdůvodňoval tím, že podniky budou mít dost nákladů už v souvislosti s plněním nových přísných evropských emisních limit. Novela zákona zahrnuje i nařízení pro domácnosti, přičemž bude do deseti let povinností používat kotle splňující třetí emisní třídu. Takže přes kapsu se plácnou i lidé, takový kotel totiž není levnou záležitostí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio