Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ševčík: K žádnému porušování akademických svobod nedošlo

Tvrdí, že Národohospodárska fakulta je jednou z najlepších v ČR, že Lipku odvolal oprávnene, že k žiadnemu porušeniu akademických slobôd na NF nedošlo a bojí sa, čo prinesú prezidentské voľby. Vedúci Katedry hospodárskej a sociálnej politiky a zároveň dekan Národohospodárskej fakulty VŠE, Miroslav Ševčík.

Podľa štatistík sa na Národospodársku fakultu dostane len 25 % uchádzačov. Prečo je podľa vás taký velký záujem o štúdium na tejto fakulte?

Myslím si, že NF VŠE je již delší dobu chápána jako jedna z nejlepších ekonomických fakult v České republice na nejlepší ekonomické vysoké škole ve střední a východní Evropě. To si troufám tvrdit z toho důvodu, že toto ocenění dostala Vysoká škola ekonomická už čtyřikrát za sebou a Národohospodářská fakulta se umísťuje na prvním či druhém místě v žebříčku, který uveřejňují Hospodářské noviny. Trh práce nám dává určitou zpětnou vazbu. Většina absolventů Národohospodářské fakulty nachází lepší uplatnění v praxi a není tak postižena tím, že by nemohli získat dlouhodobě práci.

Ako ste už spomínali rebríček Hospodárskych novín, tento rok sa na prvom mieste umiestnil Pražský inštitút ekonomických štúdii FSV UK. V čom je Národohospodárska fakulta lepšia ako tento inštitút? Prečo by mali študenti dávať prednosť práve NF?

Národohospodářská fakulta je hodně zaměřená teoreticky, ale umí skloubit teorii s praxí přímo ve výuce.  To dává lepší předpoklady pro uplatnění studentů na trhu práce. Máme takové předměty, ve kterých se ve výuce střídají velmi významní lidé v oblasti řízení velkých korporací, jsou tady praktika ve státní správě, máme vedlejší specializaci ekonomická žurnalistika, kde učí významní novináři a zabezpečují i praxi pro studenty v různých médiích.

Ako prebiehajú prijímacie skúšky?

Na naši fakultu na rozdíl od jiných fakult je zaveden lepší přijímací systém, který komplexněji zkoumá schopnosti mladého člověka studovat vysokou školu. Používáme SCIO testy. Mimo jiné to znamená i to, že uchazeč o studium na Národohospodářské fakultě si může tyto testy zkusit vícekrát. Přijímací řízení je organizováno tak, že člověk není odkázán pouze na jeden termín, kdy se musí stresovat, jestli mu to vyjde nebo nevyjde. SCIO testy si může vyzkoušet i pětkrát a má výhodu v tom, že kvůli nim nemusí jezdit do Prahy, ale může je udělat v regionu, dokonce i na Slovensku.

Uplynul rok od odvysielania televíznej reportáže TV Prima o systéme prideľovania kreditových poukážok. Začiatkom roka Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie dala za pravdu Národohospodárskej fakulte o tom, že reportáž nebola objektivna. Ospravedlnila sa Prima fakulte?

Ne, TV Prima se zatím neomluvila. Probíhá soudní řízení, z prvního jednání se Prima omluvila a další jednání bylo zatím odloženo na neurčito.

Nevím, proč to udělal

Venujme sa téme Lipka od začiatku. Prečo ste sa rozhodli odvolať pána Lipku z postu predsedu Katedry inštitucionálnej ekonomómie?

Tady bych odkázal, jestli si můžete stáhnout, co je už napsáno a vyšlo v České pozici. (http://www.ceskapozice.cz/domov/veda-vzdelavani/napeti-na-vse-dekan-sevcik-pod-peticni-palbou - pozn. redak.)

Pána Lipku sa zastali ôsmi členovia a šiesti zahraniční spolupracovníci katedry. Bolo toto pochybenie pána Lipku natoľko závažné?

Zahraniční účastníci vůbec nevěděli a neví, o co jde, protože nerozumí pracovně-právním vztahům a zákoníku práce. Já jsem pochopil podepsání se pod vyjádření Josefa Šímy jako snahu o vyjádření obavy z dalšího vývoje na katedře. Odvolání a jmenování vedoucího katedry je však plně v kompetenci děkana a já jsem na základě určitých zjištění musel pána Lipku odvolat. Koneckonců oprávněnost tohoto kroku byla potvrzena i na jednání Akademického senátu NF VŠE, kde určitá pochybení potvrdila i vedoucí mzdového a personálního oddělení VŠE.

Myslíte si, že tak pán Lipka konal za účelom poškodenia katedry?

Pán Lipka poslal informace o tom, že jsem odmítl vyplatit odměny, přitom já jsem je neodmítl vyplatit, ale pouze se posunul termín výplaty těchto odměn, což všichni věděli a všichni ostatní vedoucí kateder to akceptovali.

Prečo podľa vás poslal svojím zamestnancom na fakulte mail, kde tvrdí niečo iné?

Nevím, proč to udělal.

K žádnému porušování akademických svobod nedošlo

Čím si vašu dôveru zaslúžil nový  vedoucí  katedry, pán Mirsoslav Zajíček?

Nový vedoucí katedry je velice schopný člověk. Svým vlastním fundraising-em zřídit laboratoř experimentální ekonomie, která je ojedinělou v České republice a vůbec ve střední a východní Evropě. Má vynikající kontakty do zahraničí, jeho laboratoř byla otvírána guru této disciplíny, nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Vernonem L. Smithem. Miroslav Zajíček například teď v první polovině října s velkým úspěchem představoval svůj paper na New Yorské univerzitě. Má bohatou publikační činnost. Pokud vím, je jediným autorem monografie, která se týká významného představitele, institucionální ekonomie, dalšího nositele Nobelovy ceny za ekonomii, Ronalda Coaesho. Miroslav Zajíček má samozřejmě i kontakty do praxe a je uznávaným odborníkem doma i v zahraničí. Navíc má vysokoškolské vzdělání jak ekonomické, tak právnické.

Bolo podľa vás adekvátne, vzhľadom k tejto situácii, aby bola spísaná petícia?

To musí posoudit ti, co tento materiál sepisovali, oni sami říkali, že to petice není. De facto se to jako petice tváří, de iure to petice není a vyjádřili to i na stránkách, kde je tato takzvaná petice uveřejněna.

Profesor Šíma obvinil vedenie Národohospodárskej fakulty, teda nepriamo aj vás, z porušovania akademickej slobody. Ako reagujete na tieto obvinenia?

K tomuto musím říct, že pan Šíma při psaní toho obvinění pravděpodobně neznal, co to akademické svobody jsou. Ty jsou jasně definovány v §4 zákona o vysokých školách, 211/1998 Sb. Koneckonců i Akademický senát NF VŠE, který se zabýval tímto podnětem, všemi přítomnými členy jednoznačně odpověděl, že k žádnému porušování akademických svobod nedošlo.

Nebojíte sa, že sa takýmito kauzami porušuje dobré meno Národohospodárskej fakulty?

Já mohu jedině konstatovat, že mě to hrozně mrzí, jakým způsobem je to komunikováno. Bohužel lidé, kteří se podepsali pod prohlášení pana profesora Šímy, kromě docenta Ježka, se nedostavili ani na schůzi katedry. Docent Ježek jednoznačně oznámil, že žádnou diskriminaci na své osobě necítil a že z katedry odejít vůbec nechce.  Není pravda, že by v budoucnu nechtěl být spojován s touto katedrou.

Jasný signál vládním stranám, že to nedělají dobře

Prejdime k aktuálnemu politickému dianiu. Čo hovoríte na výsledky krajských volieb?

Je to jasný signál vládním stranám, že to nedělají dobře. Osobně jejich politiku v oblasti takzvaného úsporného balíčku kritizuji od samého začátku, protože to není úsporný balíček, ale jsou to spíše opatření, které vytahují lidem peníze z kapes. Politici by měli vědět, že když lidem peníze zůstanou, tak o nich rozhodují daleko lépe, než když za ně bude rozhodovat vláda. Vláda by svou politiku měla stavět na úsporách svých vlastních výdajů. A protože to nedělá, tak to lidem vadí. Proto dávají protestní hlasy komunistům a socialistům, kteří jsou si programově blízcí.  Bohužel, případná náprava bude trvat dost dlouho.  Byl bych velmi rád, aby po odborné stránce probíhala na naší fakultě diskuze a abychom i nadále poukazovali na mnohdy nesmyslná opatření a sliby různých politických stran, které nelze naplnit.

Budúci rok bude v Českej republike prvýkrát v histórii prebiehať priama voľba prezidenta. Ako to podľa vás zmení politickú situáciu?

Politickou situaci to pravděpodobně moc nezmění.  Asi budeme překvapeni, ještě v průběhu prezidentské kampaně k čemu ta přímá volba vede. A mám takový dojem, že to v důsledku nebude pozitivní pro Českou republiku, alespoň co se týká volebního boje. Mám trochu obavy, jestli to nepřispěje k turbulencím v našem politickém systému.

Rozhovor bol autorizovaný, Miroslav Ševčík v ňom nič nezmenil. Na žiadosť pána Ševčíka bola diskusia k tomuto článku zakázaná.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio