Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Šílenci na filmových plátnech

Když se řekne "psychopat ve filmu", většině z nás se vybaví doktor Hannibal Lecter. Ten však není jedinou postavou filmového plátna, kterou postihlo šílenství...

Jsou organizovaní, charizmatičtí, okouzlující, inteligentní… Fascinují nás a zároveň děsí. Ano, řeč je o filmových psychopatech, jejichž éra začala v polovině minulého století a stále pokračuje… Podívejme se společně na zoubek těm nejslavnějším a nejkrutějším, kteří se na světové filmové scéně kdy objevili.

Hannibal Lecter

Pronikavé, modré oči, které čtou i vaše nejtajnější myšlenky a touhy, uklidňující, medový hlas… Člověk vzbuzující respekt, strach ale i zalíbení. Pocity, které se vás zmocní v okamžiku, kdy se tento nejslavnější filmový psychopat objeví na obrazovce.

Doktor Hannibal Lecter je bývalým psychiatrem, a tak se lépe než ostatní vyzná v lidské mysli. Když ho ve filmu Mlčení jehňátek požádá mladá studentka akademie FBI Clarice Starlingová (Jodie Foster), aby jí pomohl s případem nebezpečného zločince Buffalo Billa výměnou za lepší vězeňské podmínky, Lecter se o ní dozví mnohem více věcí, než by mu vůbec chtěla sama prozradit. Hlavní hrdinka nakonec s Hannibalovou pomocí masového vraha odhalí. Lecter si však „lepší vězeňské podmínky“ představuje poněkud po svém a z přísně střeženého vězení unikne. Když je Clarice jmenována právoplatnou agentkou FBI, čeká ji jeden překvapivý telefonát. Po krátké rozmluvě Hannibal ukončuje hovor všeříkající větou: „…omluvte mě, ale mám tu k večeři jednoho starého přítele…“

Inspirací pro doktora Lectera byli spisovateli Thomasu Harrisovi a poté i filmařům skuteční američtí sérioví vrazi. Nejpravděpodobněji tedy Albert Fish, jenž byl popraven za 5 vražd poté, co své dětské oběti snědl, a Ted Bundy, který byl sice vynikajícím psychologem, nicméně od trestu smrti za znásilnění, zabití a následnou nekrofilii mu to věru nepomohlo. Spojením jejich drastických profilů a nezměrného, hereckého talentu Anthonyho Hopkinse vznikla nevídaná osobnost, na kterou jen tak nezapomenete.

Joker

Batman má v Gothamu opět velký problém. Jistý chlapík s pořádně prořízlou pusou chladnokrevně zabíjí nevinné pro zábavu, potěšení a Batmanovu zlost. Joker, šašek oděný v pestrobarevném oděvu, bez konkrétních cílů, bez zábran…

Na první pohled se zdá, že jedná téměř bez rozmyslu a jeho nápady lze snadno rozluštit. Avšak je to právě on, kdo se snaží vyvolat tento dojem a zatímco vy ho máte za směšného ňoumu, splétá pomyslné sítě nekalostí jako správný psychopat.

Se svým „Why so serious?“ se na svět stále směje a i ty nejzákladnější pravidla společnosti jej míjí. Naštěstí jej ale Batman bezpečně odklidil za mříže a obyvatelé Gothamu mohou opět klidně spát.

Nicméně, i kdyby tam o něm smazali všechny záznamy, ani on, ani jeho oscarový představitel

Heath Ledger, který za tuto famózně zahranou roli zaplatil životem, nebude nikdy

zapomenut.

Jack Rozparovač

Londýn roku 1888. Okolo nás právě projel kočár a všude se to jen hemží podivnými existencemi. Je noc a my můžeme jen hádat, co se skrývá v zákoutí temných uliček, na kterých nyní skutečně není bezpečno. Řádí tu totiž vrah přezdívaný „Jack Rozparovač“.

Jedna z teorií, kterou se filmaři inspirovali, říká, že vrah vraždil prostitutky kvůli tajemství, jež nesmělo být nikdy odhaleno. Tehdejší syn korunního prince Arthur Victor měl totiž syfilis, kterým se údajně nakazil při svých bujarých radovánkách s lehkými ženami. K tomu si dokonce jednu z nich vzal a měl s ní prý i dítě! Tedy přímého následníka anglického trůnu.

Aby se o tomto jeho poklesku nikdo nedozvěděl, měly být odstraněni všichni, kteří o jeho „slabosti“ mohli něco vědět, ba třeba jen tušit. V zájmu tehdejších mravů by něco takového samozřejmě ze strany veřejnosti vyvolalo vlny nevole vůči královské rodině. A tak se královský lékař chopí své povinnosti vůči vlasti, když ho tímto úkolem pověří sama královna matka.

Ve filmu Z pekla je jeho identita nakonec odhalena inspektorem Frederickem Abberlinem (Johny Depp), ale ve skutečnosti nám totožnost Jacka Rozparovače stále zůstává tajemstvím. Ale je skutečně možné, že by jím mohl být i tento lékař královské rodiny, či samotný její člen? Tato záhada je tedy, navzdory četným teoriím tzv. ripperologů (ripper = rozparovač) i filmařů a historiků, stále nevyřešena.

I jeho přezdívka je jen pouhým výmyslem žurnalistů a byla dána masovému vrahovi poté, co na komisařství obdrželi dopis, ve kterém se vrah přiznával ke svým zločinům, podepsán jménem Jack.

Norman Bates

Motel Normana Batese je třeba objíždět obloukem. Tento sympatický mladík se tu totiž převléká za svou vlastní matku a dokonce jejím jménem i vraždí.

Celé dětství prožil pod matčiným neustálým vlivem, a tak nesnesl, když si po dlouhé době našla přítele. Jedné noci se tajně vkradl do ložnice a oba zabil. Tato událost zahýbala ve filmu Psycho od režiséra Alfreda Hitchcocka osudy mnoha lidí.

Norman Bates je schizofrenik. V pokračování hororu Psycho je dokonce po 22 letech propuštěn z vězení, údajně vyléčen z této nemoci. Jenže, vykazuje i jisté známky psychopatie. Kromě nepatrného koktání na něm není nic zvláštního, tedy až na to, že je velmi atraktivní, milý a charizmatický, ale právě to je jedním z hlavních znaků této psychické poruchy. Nezabíjí pro potěšení, uspokojení ani „z nudy“. On zkrátka vůbec neví, co dělá, a právě před takovými lidmi je třeba mít se doopravdy na pozoru.

Otázka psychopatie se však neřeší jen ve filmech. Mnoho lidí takto poznamenaných žije zcela běžně mezi námi. Lékař, právník, učitel… Kdokoliv, kdo se na první pohled zdá být naprosto bez úhony, se náhle může změnit ve vraždící stroj pro své vlastní potěšení bez soucitu či ohledu na druhé. Všichni filmoví psychopati jsou inspirováni skutečnými postavami z celého světa. Žádní Američané s nápisem „ahoj, já jsem psychopat“ na čele. Proto je třeba si nejdříve rozmyslet, komu věříte a komu o sobě řeknete víc, než by o vás nutně potřeboval vědět.

Zdroje obrázků:

www.popculture101.com

www.topyaps.com

www.bookriot.com

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio